Новини    07 лютого 2024 20:19

Молочка з базару – український блогер розповів про ризики, які може приховувати така продукція

Придбавши на ринку три пляшки молока та сметану домашнього виробництва, експерт зауважив, що зокрема консистенція сметани вже свідчить про те, що виробник додав у продукт велику кількість штучного загущувача

Ярмарки та базари мають значний попит серед певної частини українського населення, оскільки домашні продукти вважаються якісними та поживними. Та чи безпечні вони? Про те, які мікроби містять молочні продукти з базару, розповів хімік Гліб Рєпіч, інформують “Букви” з посиланням на Instagram блогера.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Gleb Repich (@glebrepich)

Придбавши на ринку три пляшки молока та сметану домашнього виробництва, експерт зауважив, що зокрема консистенція сметани вже свідчить про те, що виробник додав у продукт велику кількість штучного загущувача.

Хімік наніс зразки кожного продукту на чашки Петрі та поставив на добу у термостат, аби перевірити на наявність патогенних бактерій.

У першому зразку були відсутні мікроби. Та,  оскільки продавець запевняв, що молоко “ранішнє”, такий результат є неможливим. Тож продукт насправді кип’ятили, аби подовжити термін зберігання.

Другий зразок молока показав помірну кількість колоній. Тоді як третій виявився справжнім розсадником патогенних бактерій.

Тоді як зразок сметани був повністю вкритий колоніями бактерій. Хімік пояснив, що схожих результатів не показували навіть “зразки з фекалій”.

Експерт направив матеріал в лабораторію. Як результат, у зразках молока знайшли мікроби Klyuvera intermedia та Citibakter braaki – фекальні бактерії, які викликають розлад. Найменш безпечним продуктом хімік визнав сметану.

А тепер найцікавіше. Зі сметани я виділив три види мікробів, і серед них також є фекальна. Я думаю, тепер ви розумієте, чому я там не купую. І справа не тільки в мікробах, там суцільна підробка і розбадяжування, як у випадку з цією сметаною. І звісно, жодного контролю якості і безпеки цих продуктів, – наголосив хімік.

Експерт закликав не вживати продукти з базару без попередньої термічної обробки.

Новини за темою:  Жнива стартували: аграрії зібрали майже 35 тис. тонн зерна, на третину менше торішнього показника

Нагадаємо, світові ціни на продовольство знижуються восьмий місяць поспіль після досягнення історичного максимуму у березні. Індекс цін на продовольство ФАО у листопаді становив 135,7 пункту, що на 0,2 пункту нижче, ніж у жовтні.

За попередніми прогнозами від The Food and Agriculture Organization (ФАО), валове виробництво зернових у світі у 2022 році продовжить зростання четвертий рік поспіль і може досягти 790 млн т.

Оцінка ФАО щодо світових запасів зернових на кінець сезону у 2022 р. становить 856 млн т, що на 2,8% вище початкового рівня. Це обумовлено збільшенням запасів кукурудзи, зокрема через призупинення експорту з України.

З метою подолання наслідків війни в Україні для світового сільськогосподарського сектору, Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) розпочала новий проєкт на суму 17 мільйонів доларів, щоб допомогти українським фермерам зберегти очікуваний у липні-серпні урожай та забезпечити експорт найважливіших сільськогосподарських товарів на міжнародні ринки.

Organic Valley, найбільший в Америці органічний молочний кооператив, випустив унікальне молоко New Organic Valley Family First, додавши туди “яскравий” інгредієнт.

Виробники свіжих молочних продуктів зазнали впливу зростання цін на молочну сировину, внаслідок чого почали плавно підвищувати ціни на свою продукцію.

Попри збільшення виробництва — ціни на молоко в Україні вже не будуть знижуватися. Станом на 1 січня 2024 року середньозважена ціна на три ґатунки молока-сировини склала 14,32 грн/кг без ПДВ, що на 8 копійок вище порівняно з груднем.

Генеральна директорка Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк заявила, що факторів значного дешевшання молочної продукції наразі немає, тому ціни на молочні продукти можуть зростати у 2024 у межах інфляції.

Експорт молочних продуктів з України у вартісній оцінці знизився в 2023 році майже на 30% в порівнянні з 2022 роком, тоді як імпорт збільшився більш як на 15%. Через це торік негативне сальдо експорту-імпорту склало – $77.2 млн, тоді як у попередньому 2022 році показник був позитивним – $28.2 млн.

Новини за темою:  ЄС вводить обмеження на 30 українських продуктів: аграрії втратять мільйони євро

Анна Лиса

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...