У 2050 році кількість людей на Землі перевищить 9,7 млрд. Cпоживання харчових продуктів до того часу зросте на 70%. Щоб наростити виробництво на ці 70%, треба щороку його збільшувати майже на чверть. І це реалістично, вважає Алекс Ліссітса, президент Українського клубу аграрного бізнесу.
«Основний попит на агропродукцію найближчі 25 років формуватимуть Азія й Африка, де найактивніше зростатиме чисельність населення», – сказав він на конференції Large Farm Management 4.0.
При цьому в Азії не лише росте потреба в їжі, але й міняється система харчування. Якщо раніше азіати в більшості споживали рис, нині віддають перевагу пшениці, м’ясу, молоку. Споживання пшениці за останні 5 років виросло на 40%. Очікуваний ріст споживання протеїну на наступне десятиріччя – 44%.
Другий регіон, що стоїть після Азії – Африка. Тут навпаки збільшується споживання рису, молока, особливо сухого. Якщо у 2010 році споживання останнього склало 229 000 тонн, то в 2016 році – уже 362 000 тонн. Найближчим часом ростиме попит на рибу, зернові, овочі.
Інша ситуація у країнах ЄС. Європейці все більше відмовляються від м’яса. В Німеччині кожен десятий житель є вегетаріанцем, стає більше веганів.
«Щоб задовольнити зростаючий попит, треба нарощувати продуктивність. Це можливо завдяки масштабуванню виробництва, ефективному управлінню та розподілу ресурсів, розвитку освіти і науки, впровадженню інновацій», – зазначає Ліссітса.
На його погляд, в найближчі роки менеджери мають бути готовими працювати в умовах невизначенності, розумітися на агроінноваціях, опрацьовувати величезні обсяги інформації, і навіть керувати роботами замість людей.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!