Новини    24 липня 2023 17:14

Курячу грудку вирощуватимуть із клітин тварин за три тижні

Процес вирощування м’яса може мати не тільки великий вплив на виробництво харчових продуктів, але й на довкілля

Майбутнє м’яса – не в промислових фермах чи відгодівельних комплексах. Майбутнє – це скоріше завод для вирощування, де клітини беруться з ембріонів і культивуються у курячу грудку, стейк чи омара лише за кілька тижнів, інформує newfood.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Про це зазначила Емі Чен, головна операційна директорка UPSIDE Foods, що нещодавно отримала в США дозвіл на комерційні продажі свого продукту.

Процес вирощування м’яса компанією може мати не тільки великий вплив на виробництво харчових продуктів, але й на довкілля.

Виробництво культивованого м’яса обіцяє дозволити людям продовжувати їсти м’ясо, яке вони люблять, і водночас відійти від традиційного способу вирощування, і добре почуватися, — пояснила Емі Чен.

UPSIDE нещодавно представив свою культивовану курячу грудку у вегетаріанському ресторані Bar Crenn у Сан-Франциско. М’ясо смажили в клярі темпура з Recado Negro і подавали з паленим перцем, чилі айолі та прикрашали їстівними квітами та зеленню з ферми Bleu Belle від французької шеф-кухарки Домінік Кренн. Це був перший випадок, коли Кренн подала м’ясо у своєму ресторані після того, як стала вегетаріанкою у 2018 році.

Чен описує культивовану курку UPSIDE як соковиту на смак. Це – темне м’ясо, але з жирним профілем білого м’яса. Продукт вирощують з клітин, фібробластів, взятих з курячого ембріона.

Культивована грудка готова до приготування через два-три тижні, у порівнянні з двома-трьома місяцями для традиційного вирощування курки.

Нагадаємо, піонер в галузі виробництва культивованих морепродуктів, компанія Finless Foods готується випустити на ринок свою першу асортиментну позицію — рослинний тунець.

Веганський продукт посів перше місце в категорії “М’ясний продукт року для сніданку” в межах щорічної нагороди Mindful Awards, яка відзначає найкращі компанії, послуги та продукти у споживчому сегменті.

Новини за темою:  Кабмін розширив грантову підтримку для бізнесу в прифронтових регіонах: тепер до 500 тисяч гривень

Світовий гігант агробізнесу Cargill, спільно з іспанською компанією Cubiq Foods, працює над новою технологією виробництва жирів. Нова технологія підійде для альтернативних м’ясних та молочних продуктів рослинного походження, де жири та олії допомагають забезпечити структуру, смак, текстуру та поживний профіль.

Американські інженери описали спосіб вирощування у лабораторії штучного сала для покращення смакових і фізичних властивостей вирощеного м’яса. Досліди з тваринними жировими клітинами показують, що їх можна вирощувати тонкими шарами, після чого об’єднувати у тривимірну масу, що нагадує справжню жирову тканину тварин.

Американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.

З листопада компанія GG (GG plant-based food products) вела на ринок рослинну альтернативу кальмарам.

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.

Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення складе лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса. До складу рослинного делікатесу увійде гороховий протеїн, овес, яблука та картопля. У компанії обіцяють, що веганські фрикадельки виглядатимуть як м’ясо та матимуть ідентичний смак.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...