Про це повідомляє AgroXXI.
У 2014 р., за даними ФАО, 80% усього врожаю кіноа у світі виробляли Болівія і Перу. Сьогодні їхня частка скоротилася до 65%, оскільки все більше країн, де немає традицій вирощування кіноа, впроваджують цю культуру. Якщо у 2010 р. лише 40 країн вирощували так звану перуанську лободу, то сьогодні її культивують фермери понад 100 країн.
З 2009 р. обсяги виробництва кіноа у світі зросли втричі – із 75 тис. до 230 тис. метричних тонн. Ця рослина має рідкісну стійкість до різних кліматичних умов, тож дослідники експериментують з нею, щоб зробити її рентабельною культурою в умовах глобального потепління.
Кіноа, що родом з тропічних Анд, зараз вирощують у спекотній й сухій Саудівській Аравії, в Центральній Азії, Киргизстані, Таджикистані та Узбекистані, а також у Скандинавії, Данії та Швеції, де кліматичні умови відрізняються від більш теплих країн.
«Кіноа надзвичайно стійка до стресів навколишнього середовища і дуже живильна», – розповідає Ісмахане Елуафі, генеральний директор Дубайського міжнародного центру біорізноманіття сільського господарства (ICBA), який займається розробкою нових різновидів кіноа для вирощування в екстремальних кліматичних умовах.
Таким чином, ця культура допомагає вирішити проблему продовольчої безпеки і нестачі продовольства, особливо в регіонах з дефіцитом води, де сільське господарство є основним джерелом існування для місцевого населення.
Ключовим моментом у світове визнання потенціалу кіноа як кліматично стійкого продукту став 2013 рік, який ФАО проголосила Міжнародним роком кіноа. Багате білком, мінералами і вітамінами, але без глютену, кіноа було оголошено суперпродуктом. Сьогодні, завдяки зростанню споживчого попиту на зерно кіноа інтерес до посухостійкої культури виявляють у різних країнах.
При цьому для кожного регіону розробляють індивідуальний агрономічний варіант обробітку культури і районовані сорти.
Landlord раніше повідомляв про те, що
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!