Індія, яка є другим за величиною виробником цукру у світі і виступала як нетто-експортер протягом останніх шести років, планує зупинити експорт цукру і розглядає можливість його імпорту в поточному сезоні, що стартував у жовтні.
Як повідомляє Reuters, посилаючись на дані учасників цукрового ринку Індії, причиною зменшення виробництва стали екстремально сухі умови, зумовлені явищем Ель-Ніньйо. Вони особливо вплинули на західний штат Махараштра та сусідню Карнатаку на півдні, а також на штат Уттар-Прадеш на півночі, які разом виробляють понад 80% цукру в країні.
За даними сезону 2022/23, Індія виробила 33,1 мільйона тонн цукру. В середньому за останні п’ять років країна експортувала 6,8 мільйона тонн цукру щороку, займаючи близько 12% світового ринку.
Індійська асоціація цукрових заводів прогнозує, що у сезоні 2023/24 виробництво цукру може скоротитися до 31,7 мільйона тонн. Трейдери вважають, що ця цифра не перевищить 30 мільйонів тонн, а деякі експерти прогнозують 29,05 мільйона тонн.
За оцінками трейдерів, цього року споживання цукру в Індії досягне рекордних 29,2 мільйона тонн, а наступного року — приблизно 30 мільйонів тонн.
У сезоні 2024/25 виробництво цукру в Індії може знизитися до 25-26 мільйонів тонн через планове значне скорочення посівів цукрової тростини в основних регіонах-виробниках через дефіцит води.
Крім того, переробники стикаються з проблемою зниження цукристості сировини, що є наслідком спекотних умов.
Нагадаємо, у лютому аналітики прогнозували глобальний дефіцит цукру в 2023/24 МР на рівні в 1,01 млн т.
Раніше в USDA прогнозували, що в Україні у 2022/23 МР виробництво цукру становитиме 1,1 млн метричних тонн (ММТ), що на 23% менше проти попередньої оцінки.
Виробники цукру в Україні цьогоріч мають дві проблеми — війна та ціна на енергоносії.
Нині на ринку спостерігається високий попит на насіння цукрових буряків. На тлі збиткових зернових цукровий буряк сьогодні — одна з найрентабельніших культур.
Маргарита Юзяк