Про це повідомляє Інфо-Шувар.
Основні партії цибулі сьогодні ввозять із Казахстану. Наприкінці січня ціну на неї казахські фермери підняли до 0,10–0,3 євро/кг, лише за останній тиждень – на 5–7%. Тож собівартість імпортної цибулі збільшується швидше, ніж ціна на цю продукцію внутрішньому ринку.
Читайте: Українська з перцем: нова горілка виходить на ринок Німеччини
Швидкі темпи зростання собівартості імпортної цибулі пояснюють:
- посиленням конкуренції (крім України, активний інтерес до казахської цибулі виявляють імпортери з таких країн, як з Сербія, Македонія, Румунія, Польща, Росія, Молдова, України);
- скороченням пропозиції цибулі в Казахстані (багато цибулі казахські фермери продали відразу восени, бо не всі мають досвід та можливості тривалого зберігання цього товару);
- значним збільшенням тарифів на перевезення.
Загальна пропозиція на українському ринку цибулі лишається обмеженою, оскільки від продажів поки утримуються і українські виробники, і перекупники, які через зростання собівартості закладають ввезений товар на зберігання, очікуючи весняного підняття цін.
Як повідомляв Landlord, за 4 роки цибуля в Україні піднялася в ціні на понад 500%.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!