Шоколадні батончики, чіпси та картопля фрі – чому ми не можемо просто проігнорувати їх у супермаркеті? Дослідники з Інституту дослідження метаболізму Макса Планка в Кельні у співпраці з Єльським університетом зазначили, що продукти з високим вмістом жиру та цукру змінюють наш мозок: якщо ми регулярно споживаємо їх навіть у невеликих кількостях, наш мозок вчиться хотіти їх дедалі більше. Результати дослідження оприлюднила організація Max Planck Gesellschaft.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Наша схильність споживати їжу з високим вмістом жиру та цукру, так звана західна дієта, може бути вродженою або розвинутися в результаті надмірної ваги. Але ми вважаємо, що мозок засвоює цю звичку, — пояснює Шармілі Едвін Танараджа, автор дослідження.
Аби перевірити гіпотезу, дослідники давали одній групі добровольців невеликий пудинг, що містив багато жиру та цукру, протягом восьми тижнів на додаток до їхньої звичайної дієти. Інша група отримувала пудинг, який містив таку ж кількість калорій, але менше жиру. Мозкову активність вимірювали до та протягом восьми тижнів.
У результаті, реакція мозку на продукти з високим вмістом жиру та цукру була значно посилена в групі, яка їла пудинг з високим вмістом цукру та жиру. Це особливо активувало дофамінергічну систему, область мозку, відповідальну за мотивацію та винагороду.
Під час змін у мозку ми несвідомо завжди віддаємо перевагу їжі, яка містить багато жиру та цукру.
Протягом періоду дослідження ніхто не набрав вагу, рівень цукру або холестерину також не змінилися. Однак дослідники припускають, що перевага солодкої їжі збережеться і після закінчення дослідження.
Нові зв’язки створюються в мозку, і вони не розриваються так швидко. Зрештою, весь сенс навчання полягає в тому, що як тільки ви чогось навчитеся, ви не забудете це так швидко, – пояснює Марк Тіттгемайер, який керував дослідженням.
Нагадаємо, американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.
Під “червону” групу різновидів м’яса потрапляють яловичина, свинина, баранина, оленина, що має рожевий або червоний колір у сирому вигляді. Продукти тваринного походження багаті на основні поживні речовини, такі як білок, залізо і вітамін B12. Червоне м’ясо є улюбленим для багатьох, проте, що відбувається з організмом, якщо їсти червоне м’ясо регулярно? – результати дослідження.
Кава є дуже популярним у всьому світі напоєм, який містить кофеїн, який є стимулятором центральної нервової системи. Наразі вчені вивчають зв’язок кави з різними патологіями нервової системи: у новому дослідженні зіставили кількість випитої кави з ймовірністю зменшення об’єму мозку, ризиком розвитку інсульту та деменції.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!