Під “червону” групу різновидів м’яса потрапляють яловичина, свинина, баранина, оленина, що має рожевий або червоний колір у сирому вигляді. Продукти тваринного походження багаті на основні поживні речовини, такі як білок, залізо і вітамін B12. Червоне м’ясо є улюбленим для багатьох, проте, що відбувається з організмом, якщо їсти червоне м’ясо регулярно?
Так, Всесвітній фонд дослідження раку (WCRF) рекомендує обмежити споживання червоного м’яса до трьох порцій на тиждень. Попри те, що в червоному м’ясі багато поживних речовин, щоденне споживання продукту в будь-якому вигляді має свої наслідки, повідомляє tsn.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
М’ясо, таке як яловичина та оленина, є одними з продуктів з найвищим вмістом білка. Наприклад, 110 г яловичого фаршу містять 23 г білка. Оскільки добова норма білка становить 50 г, вживання яловичини може бути корисним. Водночас з м’яса людина отримує не лише білок.
Холестерин — як ЛПНЩ (“поганий”), так і ЛПВЩ (“хороший”) — є важливим показником здоров’я серцево-судинної системи. Оскільки ця речовина накопичується у ваших кровоносних судинах, вона може звужувати простір для пересування збагаченої киснем крові, зрештою навіть спричиняючи закупорки, які спричиняють серцеві напади чи інсульти.
Тож щоденне вживання гамбургерів або відбивних прискорить ці процеси. Червоне м’ясо особливо підвищує рівень ЛПНЩ. Дослідження Оксфордського університету виявили, що ризик ішемічної хвороби серця у людей зростає на 18% на кожні 50 г додатково обробленого червоного м’яса, і зростає на 9% на кожні 50 г необробленого м’яса.
Вважається, що діабет 2 типу пов’язаний лише зі споживанням вуглеводів, оскільки цей стан включає регуляцію організмом рівня цукру в крові. Але білок червоного м’яса також впливає на те, чи розвинеться у вас другий тип діабету. Тому щоденне споживання м’яса пов’язане з ризиком діабету 2 типу. Дослідники припустили, що споживання червоного м’яса посилює запалення в організмі, сприяє збільшенню ваги, зокрема, вісцерального жиру — усі відомі фактори розвитку діабету.
Звіт 2022 року, що оцінювало 21 рандомізоване контрольоване дослідження, показав, що червоне м’ясо не впливає на такі фактори ризику діабету 2 типу, як інсулінорезистентність і функція бета-клітин підшлункової залози. Водночас поки подальші дослідження не принесуть більше ясності, можливо, краще скоротити споживання стейків, якщо ви знаєте, що вам загрожує діабет.
Читайте також: Американські вчені винайшли спосіб вирощування у лабораторії штучного сала
Ще один недолік звички постійного споживання червоного м’яса — підвищення ризику захворювання на колоректальний рак. За минулі кілька десятиліть було накопичено декілька якісних досліджень, зокрема 2015 року відділу медичної онкології Інституту онкології Стамбульського університету, що було опубліковано в Oncology Reviews, яке свідчить про зв’язок між більшим споживанням м’яса, наприклад яловичини, свинини та баранини, та ймовірністю захворювання кишечника.
Оброблене червоне м’ясо має більший вплив на розвиток раку товстої кишки. За даними Міжнародного агентства з дослідження раку ВООЗ, червоне м’ясо класифікується як канцероген групи 2А, що означає, його “ймовірну канцерогенність для людини”. Оброблене червоне м’ясо, з іншого боку, класифікується як канцероген групи 1 — речовина, яка, як відомо, викликає рак.
Тож, можливо, варто переглянути підхід до споживання низку продуктів у разі, якщо у вашому раціону присутнє м’ясо щодня. Зрештою, вже сьогодні існує безліч альтернатив джерел такого необхідного нам білку.
Нагадаємо, американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.
З листопада компанія GG (GG plant-based food products) вела на ринок рослинну альтернативу кальмарам.
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.
Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення складе лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса. До складу рослинного делікатесу увійде гороховий протеїн, овес, яблука та картопля. У компанії обіцяють, що веганські фрикадельки виглядатимуть як м’ясо та матимуть ідентичний смак.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!