Новини    03 січня 2024 19:54

Голубці з Одещини увійшли до нематеріальної спадщини України  

Страва побутує на всій території Одеської області, починаючи з півночі і до крайнього півдня

До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України від Одещини вписано елемент “Приготування української традиційної страви “Голубці”. Культура приготування і споживання голубців”, передає Одеський обласний центр української культури.

Страва побутує на всій території Одеської області, починаючи з півночі і до крайнього півдня.

Голубці – це одна з основних страв місцевої кухні Одещини. Знання, вміння та практики приготування та споживання голубців широко поширені як серед українців, так і серед  національних спільнот болгар, молдован, гагаузів та інших народів нашого краю. Цікаво, що голубці для Одещини – не лише “конверик” з капусти. Це різноманіття інгредієнтів та способів подачі й приготування, яке вражає.

Так, на півночі Одещини — на Кодимщині, під час приготування голубців на весілля, господині групувались й сідали по колу, за спільною працею співали народні та обрядові пісні й “крутили” голубці до 10 горщиків по 8-10 літрів (на велику кількість гостей). Варто відзначити, що подавання голубців на Кодимщині на святах тісно переплетене з музичною традицією клезмерської музики. Так, коли на весіллі “старости” подавали гарячі голубці, клезмери грали особливий фрейлик. А в с. Глибочок свої традиції приготування — господині до начинки додають три види м’яса, а тушкують голубці обов’язково в томатному соку домашнього приготування.

Тоді вже на півдні Одеської області (Бессарабія) – в с. Орлівка голубці мають назву “cармале” (з турецької sarmale, тобто “обмотувати”). Готують їх переважно зі свіжого листя винограду, яке ошпарюють в окропі з сіллю, щоб воно стало м’яке й придатне до закручування. Начинку готують із рису, свинного фаршу, додають цибулю, моркву, зелень та тушкують в казані на слабкому вогні.  А в болгарському с. Городнє голубці мають назву “гушки”. Це також пропарене листя винограду, але начинка складається з рису чи булгуру, готують їх з додаванням певних трав: кропу, петрушки, м’яти.

Новини за темою:  Щотижневий гороскоп з 12 по 18 травня 2025 року: нові рішення, глибші зв’язки та несподівані ідеї

Вже сотні років традиційно це друга страва, яка подається в будні дні, до посту та є обов’язкового складовою святкового столу, ритуальних обідів, проводів тощо. Майже у кожної господині є свій рецепт приготування.

Нагадаємо, Міністерство культури та інформаційної політики своїм наказом №234 від 4 травня внесло до Національного переліку п’ять нових елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Наказом Міністерства культури та інформаційної політики № 525 від 23 грудня 2022 року до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини увійшов елемент “Традиційний обрядовий хліб Вінниччини”.

На Житомирщині пройшов конкурс “Гастроспадщина”. На ньому були представлені старовинні рецепти, характерні для цього регіону. Перемогли блятники, колотуха та кисіль з буряка.

Український борщ було визнано нематеріальною спадщиною ЮНЕСКО. Спеціалісти вже підрахували приблизну вартість українського бренду.

1 липня на п’ятому позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини елемент “Культура приготування українського борщу” включили до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, які потребують негайної охорони.

Перший ресторан української кухні YOY у Дубаї (ОАЕ) відкрила київська компанія Moderza Group. Серед страв меню пропонують борщ із печі, банош із каштанами, галушки з аспарагусом та трюфельною сметаною, вареники з вишнею, бринзу з варенням із ялини, яка готується за авторським рецептом у дров’яній печі.

Традиція приготування голубців з картоплею та виготовлення обухівського «шитого» рушника поповнили перелік елементів нематеріальної спадщини України, повідомляє Міністерство культури України.

Напередодні Нового року Міністерство культури та інформаційної політики України схвалило рішення про включення “Традиції Щедрого вечора в Україні” до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...