Традиція приготування голубців з картоплею та виготовлення обухівського «шитого» рушника поповнили перелік елементів нематеріальної спадщини України, повідомляє Міністерство культури України.
Національний перелік поповнили:
- традиція і технологія виготовлення Обухівського “шитого” рушника (місто Обухів, села Таценки, Красна Слобідка Обухівської міської об’єднаної територіальної громади, смт Козин, село Старі Безрадичі Козинської селищної об’єднаної територіальної громади Київської області)
- традиція приготування й споживання пісних голубців з картоплею (село Сонячне Волноваського району Донецької області).

Джерело: Мінкульт
Наказ про це підписав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв 12 грудня 2023 року.
Водночас, зауважується, що громади мають до 20 грудня подати МКІП план охорони елементів на 5 років. Його повинні розробити за участі громади.
Нагадаємо, Міністерство культури та інформаційної політики своїм наказом №234 від 4 травня внесло до Національного переліку п’ять нових елементів нематеріальної культурної спадщини України.
Наказом Міністерства культури та інформаційної політики № 525 від 23 грудня 2022 року до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини увійшов елемент “Традиційний обрядовий хліб Вінниччини”.
На Житомирщині пройшов конкурс “Гастроспадщина”. На ньому були представлені старовинні рецепти, характерні для цього регіону. Перемогли блятники, колотуха та кисіль з буряка.
Український борщ було визнано нематеріальною спадщиною ЮНЕСКО. Спеціалісти вже підрахували приблизну вартість українського бренду.
1 липня на п’ятому позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини елемент “Культура приготування українського борщу” включили до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, які потребують негайної охорони.
Перший ресторан української кухні YOY у Дубаї (ОАЕ) відкрила київська компанія Moderza Group. Серед страв меню пропонують борщ із печі, банош із каштанами, галушки з аспарагусом та трюфельною сметаною, вареники з вишнею, бринзу з варенням із ялини, яка готується за авторським рецептом у дров’яній печі.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!