В Україні зростає рівень заробітної платні, і витрати на одиницю продукції на великих підприємствах значно нижчі, такі заводи конкурентні і на внутрішньому, і на зовнішній ринках. Усе це призводить до обережного ставлення дрібних підприємців до глибинної переробки, пояснив перший віцепрезидент Асоціації фермерів та приватних землевласників України, керівник ФГ “Геркулес” Віктор Шеремета в інтерв’ю Landlord.
“Минулого року ми вже встановили в себе сучасний зерносушарний комплекс, а наразі плануємо провести реконструкцію самого зерносховища — замість складів підлогового зберігання встановити силоси. До питання переробки я підходжу дуже обережно — адже спостерігаю, як в Україні закриваються дрібні млини, хлібні цехи тощо”, – зауважив експерт.
Він наголосив, що витрати на одиницю продукції на великих підприємствах значно нижчі, такі заводи конкурентні та на внутрішньому, і на зовнішній ринках.
Водночас глибока переробка, наприклад кукурудзи, до снаги або великим холдингам, або об’єднанням фермерів.
За його словами, теоретично це може зробити й один фермер, та постає питання собівартості й обсягу продукції.
“Продукти глибокої переробки цікаві для великих гравців харчопрому, і їм цікаві великі партії, які фермер забезпечити не зможе. Тож ніша дуже перспективна, але потрібен час для її розвитку”, – резюмував Віктор Шеремета.
Нагадаємо, чому KADORR AGRO вважає глибоку переробку реальною перспективою для розвитку.
Раніше стало відомо, що агрохолдинг Астарта у вересні почав реалізацію нового інвестиційного проекту, в межах якого на базі інтегрованого комплексу з переробки сої (м. Глобине) буде побудована нова технологічна лінія поглибленої переробки сої. Її потужністю складе до 100 тис. тонн соєвого протеїнового концентрату в рік.
Раніше Landlord повідомляв, що “дочка” швейцарської компанії інвестує $40 млн у порт “Чорноморськ”.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!