Новини    04 березня 2024 17:39

Франція заборонила використовувати м’ясні назви для рослинних продуктів

Такий крок відповідає давнім вимогам фермерського сектора

Франція вводить заборону на використання назв м’яса для рослинних продуктів, передає УНН.

У реакції на сільськогосподарську кризу та протести фермерів, Франція прийняла рішучий крок, оприлюднивши указ про заборону використання назв м’ясних продуктів для рослинних аналогів через юридичну невизначеність, прем’єр-міністр Габріель Аттал оголосив про це у вівторок, 27 лютого.

Указ, який став частиною нового французького “плану суверенітету” для тваринництва, включає значний фінансовий внесок у розмірі 400 мільйонів євро допомоги. Цей крок відповідає давнім вимогам фермерського сектора.

Відповідно до нового законодавства, терміни, такі як філе, філе, румштекс, стейк, ескалоп, шинка, фланг заборонено використовувати для продуктів рослинного походження.

Продукти, що містять рослинні білки, зможуть використовувати ці терміни лише за умови дотримання певних порогових значень, таких як не більше 0,1% рослинного білка для “рідкого цільного яйця” та інших критеріїв для різних продуктів.

Невиконання закону може призвести до штрафів у розмірі до 1500 євро для фізичних осіб та 7500 євро для компаній. Однак важливо відзначити, що ця заборона не поширюється на продукти, які вироблені або продані в інших державах-членах Європейського Союзу або в третіх країнах.

Зауважимо, німецький біотехнологічний стартап Infinite Roots, що вирощує грибний міцелій для виготовлення альтернативного молока та м’яса, залучив рекордні $58 млн фінансування, інформує newfood. Загалом загальна сума коштів, отриманих на сьогодні Infinite Roots, становить $73 млн.

Компанія використає нові інвестиції для розширення своєї ферментаційної платформи, переходу до комерційної діяльності та просування планів запуску нових продуктів.

Заснована у 2018 році, Infinite Roots вирощує міцелій із їстівних сортів грибів. Тому отриманий продукт не вважають новою їжею, і це значно полегшує співпрацю з регуляторними органами при виведенні його на ринок.

Новини за темою:  Травнева аномалія: в Україні знову заморозки, зливи та сніг у Карпатах

Нагадаємо, майбутнє м’яса – не в промислових фермах чи відгодівельних комплексах. Майбутнє – це скоріше завод для вирощування, де клітини беруться з ембріонів і культивуються у курячу грудку, стейк чи омара лише за кілька тижнів.

Піонер в галузі виробництва культивованих морепродуктів, компанія Finless Foods готується випустити на ринок свою першу асортиментну позицію — рослинний тунець.

Веганський продукт посів перше місце в категорії “М’ясний продукт року для сніданку” в межах щорічної нагороди Mindful Awards, яка відзначає найкращі компанії, послуги та продукти у споживчому сегменті.

Світовий гігант агробізнесу Cargill, спільно з іспанською компанією Cubiq Foods, працює над новою технологією виробництва жирів. Нова технологія підійде для альтернативних м’ясних та молочних продуктів рослинного походження, де жири та олії допомагають забезпечити структуру, смак, текстуру та поживний профіль.

Американські інженери описали спосіб вирощування у лабораторії штучного сала для покращення смакових і фізичних властивостей вирощеного м’яса. Досліди з тваринними жировими клітинами показують, що їх можна вирощувати тонкими шарами, після чого об’єднувати у тривимірну масу, що нагадує справжню жирову тканину тварин.

Американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.

З листопада компанія GG (GG plant-based food products) вела на ринок рослинну альтернативу кальмарам.

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.

Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення складе лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса. До складу рослинного делікатесу увійде гороховий протеїн, овес, яблука та картопля. У компанії обіцяють, що веганські фрикадельки виглядатимуть як м’ясо та матимуть ідентичний смак.

Новини за темою:  Кабмін розширив грантову підтримку для бізнесу в прифронтових регіонах: тепер до 500 тисяч гривень

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...