Співвласник ФГ “Беррі Прикарпаття” Богдан Лутчин, який вирощує суницю та перці у теплицях, наголосив на профілактиці хвороб, правильному мікрокліматі в приміщеннях та доброму запиленні, передає AgroTimes.
Отже, на думку фермера, успіху тепличному ягідництву сприяють чотири фактори:
- запобігати хворобам, а не лікувати;
- створювати відповідний мікроклімат у теплиці. Теплиці “Беррі Прикарпаття” накриті специфічною плівкою, яка затримує 30% ультрафіолету, тобто рослина почувається цілий сезон комфортно. Тим більше тут вирощують полуниці нейтрального дня, які визрівають з ранньої весни до пізньої осені;
- підтримувати вологість повітря на рівні 60–65%;
- використовувати “комах по найму” — джмелів.
Раніше ми повідомили, що найбільш перспективним напрямом у ягідництві є вирощування суниці садової в тунелях, вважає комерційний директор “Ван Дайк Технікс” Андрій Марущак. Про це він зазначив в інтерв’ю SEEDS.
Я поїздив трохи по Європі й подивився на те, як вони вирощують ці ягоди в тунелях. Це дуже перспективно. По-перше, фермери не залежать від погодних умов майже ніколи, до того ж так вони завжди отримують ягоду преміум м’якості, — зазначив він.
Марущак акцентував, що головне — знайти гроші на ці тунелі, адже це доволі дороге задоволення.
Але насправді я думаю, що це найбільш перспективна річ, оскільки погодні умови наразі зовсім не сприяють безпечному виробництву ягід, — зазначив фахівець.
Також стало відомо, що маржинальність ягідного, зокрема, лохинового бізнесу в десятки разів вища, ніж вирощування зернових. Одначе, звісно справа потребує значних капіталовкладень та часу. Окрім того, несе багато ризиків, пише “Економічна правда”.
Так, за словами Євгена Харлана, директора зі стратегії та розвитку крупного ягідного господарства – ТОВ “Нікдарія”, собівартість закладання гектара плантації лохини залежить від того, наскільки інноваційним буде ягідник, а також від його розміру. Вартість системи поливу та її автоматизація не надто відрізняється для 5 га і для 100 га.
Раніше вважалося, що середній показник капіталовкладень на гектар – близько $25 тис. Наш досвід каже, що, скоріш за все, йдеться про понад $40тис./га. Окупність залежить від багатьох факторів, починаючи від погодних умов і людського фактора до кон’юнктури ринку, – зазначив Харлан.
Рентабельність ягідництва для продажу у свіжому вигляді у десятки разів вища, ніж традиційне для України вирощування зерна. Фахівець акцентує, що не завжди прописані в бізнес-плані цифри $30 тис/га і врожайність 10 т/га підтверджуються. Окупність ягідного господарства – понад 8 років.
Нагадаємо, у Рівненській області розвивається сектор садівництва та ягідництва, який охоплює площу приблизно 500 гектарів. На них понад половину насаджень припадає на малину.
18 гектарів землі для вирощення городини та ягід виділили 10 лісових господарств Хмельницької області. Ця площа – більша в 5 разів у порівнянні з минулим роком. Посіви ягід та овочів збільшили через війну. Частину зібраної городини використають під час виробництва сухих супів для українських воїнів, решту врожаю продадуть.
З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.
Маржинальність ягідного, зокрема, лохинового бізнесу в десятки разів вища, ніж вирощування зернових. Одначе, звісно справа потребує значних капіталовкладень та часу.
Нагадаємо, більшість рослин в Україні можна саджати у відкритий ґрунт, проте частина культур від посіву до фази справжнього листа стикається з безліччю проблем – бур’яни, шкідники, капризи погоди. У цьому випадку практичним рішенням є розсада, яка дозволяє мінімізувати ризики.
Як правильно сіяти помідори на розсаду, можна прочитати тут.
Коли і як краще садити розсаду помідорів у відкритий грунт, читайте тут.
Коли краще готуватися до розсади: формула посіву.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!