Новини    21 лютого 2024 20:08

Експерти вважають амарант однією з найперспективніших і прибуткових культур для українських фермерів

Середній розмір ринку амаранту щороку зростає майже на 12%. Рис, пшениця, кукурудза, максимально – 6%. А у амаранту – майже 12%

Голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда заявив, що стрімкий розвиток амарантової галузі України спрямовує нашу країну на шлях до світового лідерства у цій галузі, пише SEEDS.

Річ у тому, що вирощування амаранту, воно, можна сказати, сконцентроване, в Індії, Перу, Парагваї, Китаї. Однак це не промислові площі. Україна має застосувати свій досвід і можливості в промисловому вирощуванні. Зберегти належну якість. Ми маємо сонце, ми маємо достатню кількість вологи, ми маємо людей, які це все можуть виростити, – вважає Дуда.

Амарант вирощується понад 8 тисяч років, весь цей час він мав свої періоди злету та падіння, розповів Дуда. За його словами, свого часу саме амарант врятував чимало людей, зокрема у часи голодомору. До того ж цю культуру фахівець вважає однією з самих перспективних культур для України.

Чому саме амарант ми вважаємо однією з найперспективніших культур? Середній розмір ринку амаранту щороку зростає майже на 12%. Рис, пшениця, кукурудза, максимально – 6%. А у амаранту – майже 12%. На цей час є попит на товарне насіння амаранту і починає формуватися попит на продукти його переробки.  І на цей рік ми запланували зростання посівних площ. Підняли закупівельну ціну до 30 тисяч за тонну готової продукції, для того, щоб мотивувати фермерів вводити амарант у сівозміну, – зазначає експерт.

Він нагадав про широкий асортимент продукції з амаранту, яка вже виготовляється в Україні: крупа, пластівці, олія, макаронні вироби, та багато іншого.

Напрямків використання досить багато. Розвиток амаранту в Україні передбачає впровадження його в різні продукти зокрема у виготовлення хліба. Додавання 10% амарантового борошна до пшеничного дозволяє збільшити розмір буханця і тривалість його зберігання. Знайшли ми інвесторів, яким цікаво було інвестувати в амарантову галузь. І першим ефективним прикладом є створення нового підприємства. Воно називається ТОВ “Щириця” яке, по суті, може стати локомотивом у розвитку амарантової галузі в Україні, – розповів він.

Нагадав Дуда і про лікувальні та профілактичні властивості амаранту. Щороку база наукових робіт PubMed, в якій фіксуються дослідження на тему саме амаранту, істотно зростає, зокрема за рахунок переробки цієї культури.

Новини за темою:  Дощі та заморозки 12 травня: яка погода чекає українців у понеділок

Варто зазначити, що переробники амаранту в сезоні-2024 підіймають закупівельні ціни на товарне насіння до 30 тис. грн/т з ПДВ, зазначив голова ГО “Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції” Олександр Дуда.

Експерт додав, що органічний амарант можна буде продати за ціною 50 тис. грн/т з ПДВ.

Протягом 2020-2023 років фермери стабільно реалізовували насіння амаранту по 25 тис. грн/т, це дозволило втримати реалізаційні ціни для вітчизняних переробних підприємств і забезпечити їх сировиною в повному обсязі. Середня врожайність насіння амаранту сортів Харківський-1, Лєра на природному агрофоні становить 12 ц/га, із листовим підживленням та внесенням 30-50 кг д.р. N, P — до 26 ц/га. Орієнтир для пожнивних посівів амаранту сорту Ультра на природному агрофоні — 8 ц/га.

Нагадаємо, після накопичення досвіду з вирощування амаранту українські виробники можуть вийти на європейські ринки з інноваційними продуктами.

Зауважимо, амарант економічно вигідніше вирощувати, ніж більшість інших культур. За врожайності 1 т/га рентабельність досягає 75%.

На Миколаївщині випікають 100% амарантовий хліб.

Жнива амаранту завершили на Чернігівщині на площі 29 га.

Французька компанія Bejo France у співпраці з ще п’ятьма французькими виробниками долини Луари та Шампань вивела сорт жовтої цибулі Orion, яка не викликає сліз та не залишає після себе запаху на руках.

У підсобних господарствах п’яти регіонів Узбекистану цього року вперше почали вирощувати перилу, як експеримент за рекомендаціями корейських фахівців. За словами виробників цієї культури, попит на неї з боку ресторанів азійської кухні виявився добрим.

Експерти назвали рентабельність вирощування конопель в Україні.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...