В Україні низька врожайність картоплі у зв’язку з тим, що аграрії вирощують цей овоч на присадибних ділянках, у той час, як промислові виробництва значно менші. На такі ділянки припадає понад 90% урожаю овочу. Так вважає директор Інституту картоплярства, кандидат сільськогосподарських наук Микола Фурдига.
Зокрема, найпопулярніші та найвигідніші сорти картоплі – “Княгиня” та “Містерія”. Однак поки в Європі врожайність в середньому сягає 40–50 тонн, в Україні ці сорти дають 16–20 тонн.
За його словами, фермери саджають тільки один сорт і постійно використовують саме його. Промислгосподарства частіше мають більшу змогу вживати добрива, технології та високопродуктивні сорти. Також експерт закликав фермерів розраховувати час, сили робочої сили та кошти.
Довідка. Хоч Україна входить до трійки найбільших у світі виробників картоплі (разом з Китаєм та Індією), всередині країни є дефіцит, що призводить до імпорту з ЄС та Росії.
Раніше Landlord повідомляв, що в Україні зафіксували рак картоплі.
Владислава Михайленко
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!