Новини    25 квітня 2023 21:07

Чи справді молоко корисне для кісток і суглобів – відповідь експертів

В дитинстві нам пояснювали, що потрібно пити молоко, щоб кістки були міцними. Існує думка, що для здоров'я потрібно щодня випивати склянку молока — та чи так це насправді?

В Американському коледжі ревматологів (ARC) радять дотримуватися так званої середземноморської дієти для здоров’я суглобів та кісток, котра багата на морепродукти, рослинні жири, клітковину, а раціон завжди можна підлаштувати під українські широти та можливості. Дуже важливо дотримуватися співвідношення: білки 10%, жири 30% та вуглеводи 60%, розповідають у tsn.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

В дитинстві нам пояснювали, що потрібно пити молоко, щоб кістки були міцними. Існує думка, що для здоров’я потрібно щодня випивати склянку молока.

У цьому продукті міститься кальцій, який допомагає кістковій системі нормально функціонувати та зберігає щільність кісток. Для дорослої людини добова норма кальцію складає близько 1000 мг. Для підлітків, жінок, що годують грудним молоком, та вагітних вона становить близько 1300 мг.

В 100 мл молока міститься близько 125 мг кальцію. Наприклад, в 100 г сиру пармезан аж 1000 мг. Тому, зазначають експерти, панацею з молока робити точно не варто.

В яких продуктах міститься найбільше кальцію, який допомагає зміцнити суглоби і кістки:

  • Бобові — в склянці нуту міститься близько 300 мг кальцію, а квасолі — 200 мг;
  • Горіхи — у більшості видів міститься кальцій, але найбільше його в мигдалю: на 100 г 260 мг мінералу;
  • Капуста — теж багата на кальцій, але тут все залежить від сорту (може містити від 75 до 200 мг);
  • Морепродукти — в одній порції сардин міститься аж 400 мг кальцію, а в 100 г лосося цього мінералу 200 мг. А ще всі ці види риб багаті на Омега-3, вітамін D та ненасичені жирні кислоти, які також потрібні для збагачення організму кальцієм;
  • Тофу — в 100 г соєвого сиру міститься 10% добової норми кальцію для дорослої людини.

Нагадаємо, схильність споживати їжу з високим вмістом жиру та цукру може бути вродженою або розвинутися в результаті надмірної ваги. Але науковці вважають, що мозок засвоює цю звичку — дослідження.

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.

Під “червону” групу різновидів м’яса потрапляють яловичина, свинина, баранина, оленина, що має рожевий або червоний колір у сирому вигляді. Продукти тваринного походження багаті на основні поживні речовини, такі як білок, залізо і вітамін B12. Червоне м’ясо є улюбленим для багатьох, проте, що відбувається з організмом, якщо їсти червоне м’ясо регулярно? – результати дослідження.

Кава є дуже популярним у всьому світі напоєм, який містить кофеїн, який є стимулятором центральної нервової системи. Наразі вчені вивчають зв’язок кави з різними патологіями нервової системи: у новому дослідженні зіставили кількість випитої кави з ймовірністю зменшення об’єму мозку, ризиком розвитку інсульту та деменції.

Згідно з новим дослідженням, яке моделює дані за 2018 рік, споживання занадто великої кількості очищених пшеничних і рисових продуктів, натомість занадто мало цільнозернових продуктів сприяє зростанню нових випадків діабету 2 типу в усьому світі.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...