Попри існуючу заборону промислового використання ГМО культур в Україні, до 65% усіх вітчизняних посівів сої є геномодифікованими. Про це повідомляє Міністерство сільського господарства США (USDA).
Також один із найбільш авторитетних у світі експертних аграрних центрів стверджує, що в Україні геномодифіковане насіння становить до 12% ріпаку та незначна кількість (1%) кукурудзи.
Втім, як можна зробити висновок із повідомлення USDA, оцінка частки геномодифікованої сої є доволі приблизною та може змінюватися, як в один, так і в інший бік. При цьому за його інформацією українські фермери використовують ГМО-насіння сої з метою економії, оскільки це дає змогу застосовувати менше обробок гербіцидами. Завдяки цьому вдається заощадити від $50-70 /га.
Читайте: Одеський порт завершує будівництво причалу для комплексу з перевалки зерна
Цілком ймовірно, що ці цифри відповідають дійсності. Слід зазначити, що ГМО-насіння сої використовують переважно невеликі фермерські господарства, котрі не мають змоги дотримуватися ефективної технології вирощування цієї культури.
Ситуація істотно ускладнюється із очевидним погіршанням кліматичних умов в Україні, зокрема, зниженням річної кількості опадів. Соя є доволі вологолюбною культурою, і без гарантованого контролю бур’янів годі вести мову про отримання нормальної врожайності. Тому ГМО-соя перетворюється на єдино можливий реальний варіант для дрібних та, незрідка, і середніх господарств.
З іншого боку, у тих господарствах, де застосовуються передові технології вирощування звичайної сої, часто вдається отримувати істотно вищу рентабельність вирощування цієї культури.
Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, як аграрії можуть скористатися механізмом визначення істотної зміни обставин для врегулювання проблеми форвардних контрактів.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!