Про це розповідає Кордон.
Обрали гарбузи як нішеву культуру, бо зрозуміли, що ціни на гарбузове насіння досить таки пристойні, розповідає Наталя Чуб, співзасновниця фермерського господарства”ІНТАМ+”.
Останнім часом ціна трохи впала, та все одно дозволяє заробляти.
Наталя Чуб розповідає: “Думка вийти зі своїх городів на ширші простори визрівала давно. А наважилися зареєструватися як юридична особа три роки тому”.
Зараз фермерське господарство, яке складається з Наталі та її чоловіка Ігоря, а також свекрів, обробляє 40 га. Мають власний трактор, якого Ігор Чуб модернізував, оснастивши агрегатом для збирання насіння гарбуза. Чоловік також власноруч виготовив обладнання для просушування зібраного врожаю.
Родина застосовує сівозміну, щоб не виснажувати землю. Окрім гарбузів, фермери вирощують зернові.
Читайте: 76-кілограмовий гарбуз виростили на Кіровоградщині
Наталя Чуб згадує: за час ведення сімейного бізнесу, вдавалися до різних експериментів. Свого часу вирощували розторопшу – лікарську рослину, що використовується для лікування печінки. Однак, попит на неї не стабільний. Тож, не знайшовши замовників, фермери змушені були просто переорати посів.
Взагалі малий бізнес на селі – це школа виживання, каже Наталя Чуб.
“Як і більшість новачків, у перший рік набили чимало ґуль. Нічого не заробили, взагалі впали в мінуси, – пригадує фермерка. – Але, як кажуть, на помилках вчаться”.
Чоловік взявся активно вивчати літературу з агротехніки вирощування рослин, самій Наталі довелося опанувати бухгалтерію та розбиратися з правилами гри на ринку збуту.
Landlord раніше повідомляв, що через попит у Європі українським виробникам пропонують зробити ставку на гарбузи.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!