Американські інженери описали спосіб вирощування у лабораторії штучного сала для покращення смакових і фізичних властивостей вирощеного м’яса. Досліди з тваринними жировими клітинами показують, що їх можна вирощувати тонкими шарами, після чого об’єднувати у тривимірну масу, що нагадує справжню жирову тканину тварин, повідомляє SEEDS.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Суспільство дедалі ближче до того, аби отримувати необхідне м’ясо вирощуванням його у біореакторах. Проте, штучне м’ясо поки що більше нагадує фарш, а не цілий стейк, і має мало жиру, яке відіграє важливу роль у смакових якостях м’яса.
Наразі складно виростити достатню кількість жирових клітин, оскільки зі збільшенням їх маси клітини усередині страждатимуть від нестачі кисню й поживних елементів, які у живому організму постачаються мережею капілярів. Та біоінженери Університету Тафтса та Массачусетського технологічного інституту запропонували спосіб обійтися без судин і отримати цілий шматок сала.
У дослідах науковці експериментували з вирощуванням жирової тканини мишей та свиней. Щоб створити 3D-сало, вчені почали з 2D його варіантів. Спочатку клітини вирощували протягом 15-30 днів тоненькими шарами, у яких всі вони добре омиваються поживними речовинами. Після того, як клітини дозріли й набули достатньої кількості жиру, їх механічно зішкребли з лабораторної посудини, у якій вирощували.
Змішавши масу клітин з уже схваленими до використання у харчовій продукції сполучними речовинами альгінатом натрію чи мікробною трансглутаміназою, вчені зробили її схожою на справжню жирову тканину або смалець відповідно. Вивчення складу жирних кислот, які впливають на смак тваринного продукту, також показало, що культивоване свиняче сало подібне до справжнього. Тож автори вважають, що воно може вдало доповнити культивоване м’ясо, зробивши його ще більш схожим на природний аналог, або використовуватися самостійно.
Сингапур у 2020 році став першою країною, де дозволили продаж вирощеного в лабораторії м’яса. Наступною може стати США, де нещодавно пройшла попередню перевірку безпечності штучна курятина.
Нагадаємо, американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.
З листопада компанія GG (GG plant-based food products) вела на ринок рослинну альтернативу кальмарам.
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.
Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення складе лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса. До складу рослинного делікатесу увійде гороховий протеїн, овес, яблука та картопля. У компанії обіцяють, що веганські фрикадельки виглядатимуть як м’ясо та матимуть ідентичний смак.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!