Вчені Каліфорнійського університету в Ріверсайді (Riverside) вивели новий сорт авокадо, який отримав назву Luna UCR™. Новий сорт авокадо має чудовий смак, шкірка його темніє, коли плоди стають стиглими. Над створенням сорту американські селекціонери працювали понад 50 років, повідомляють фахівці EastFruit.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Виведений сорт має тип квітки, що робить його ефективним запилювачем для різних сортів авокадо, включно з головним комерційним сортом у світі – Hass. Посадка сорту Luna UCR™ упереміш з іншими сортами може забезпечити високу врожайність шляхом збільшення кількості запилювачів, мовиться в публікації на сайті Каліфорнійського університету в Ріверсайді.
Дерева вирізняються меншим розміром, що робить процес збору врожаю більш ефективним і безпечним. Крім того, менший розмір дерев дає змогу створювати більш густі посадки та потребують меншої обрізки.
Саджанці нового сорту авокадо постачатимуться садівникам по всьому світу в партнерстві з іспанською компанією Eurosemillas SA, що спеціалізується на міжнародному маркетингу запатентованих сортів сільськогосподарських культур. Ця компанія буде ліцензіатом сорту Luna UCR™. Eurosemillas вже уклала партнерські угоди з виробниками в 14 країнах за межами США для вирощування нового сорту.
Нагадаємо, вчені-селекціонери науково-дослідного інституту садівництва, виноградарства і виноробства при Міністерстві сільського господарства Узбекистану представили нові сорти нектарина під назвами “Хосіят” та “Іфора”.
Фермери Хоккайдо виростили абсолютно новий фрукт, круглий, соковитий і солодкий, як диня, але трохи кислуватий, як лимон.
Компанія Plant & Food Research Ltd (PFR) із Нової Зеландії розробила лінійку сортів абрикоса. Виробники цієї кісточкової культури потребують нових сортів, що добре переносять умови ранньої весни, мають стабільну врожайність, гарні смакові якості, текстуру та лежкість плодів.
Анатолій Лаба, селекціонер, член Асоціації селекціонерів, помологів та садівників вирощує в селі Пільний Олексинець Хмельницької області гібриди кісточкових, у тому числі й чорну абрикосу.
Червоноплідні яблука з деталізованими малюнками пам’яток архітектури та відомих картин вирощують у префектурі Аоморі на півночі Японії та експортують до Франції.
В Австралії розробляють програму селекції для підвищення жаростійкості пшениці. Cпільний проєкт між Університетом Сіднея, InterGrain, Agriculture Victoria та Департаментом первинної промисловості та регіонального розвитку Західної Австралії працює над виведенням більш стійких до спеки сортів пшениці.
Американська селекційна компанія Fall Creek Farm & Nursery вивела новий сорт лохини. Селекціонери презентували сорт PeachyBlue ‘ZF08-029’, що виділяється великими ягодами, високою врожайністю та персиковим ароматом.
Бразильський науково-дослідний інститут кави розпочав вирішальний етап у двадцятилітньому проєкті з розробки сортів кави арабіка, які природньо не містять кофеїну. На думку дослідників, ця розробка може мати значний комерційний потенціал
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!