Новини / Тваринництво     30 травня 2019 10:06

АЧС змусить наростити виробництво яловичини на заміну свинині – ФАО

У зв’язку з розповсюдженням африканської чуми свиней в Азії яловичина має замінити свинину на декількох ринках світу. Виробництво яловичини наростять США та Бразилія.

Про такі перспективи говориться у звіті ФАО (Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН), повідомляє Euromeatn.

Зокрема, ФАО прогнозує, що виробництво свинини зменшиться у Китаї та Австралії настільки, що це зниження перевершить збільшення обсягів виробництва в інших країнах. Тому світовий ринок і почне схилятися до яловичини.

Читайте: Свинина перестає бути продуктом харчування українців

Так, поголів’я свиней у Китаї у 2019 році скоротиться ще на 10%. При цьому світове виробництво м’яса у поточному році зменшиться на 0,2% порівняно з минулим роком і складе 3636,5 млн. тонн. Разом із тим, яловичина не одразу витіснить свинину: глобальний обсяг торгівлі свининою цьогоріч має збільшитися на 8% або 9,1 млн. тонн.

Однак попит на яловичину зростатиме. Хоча США й надалі у цьому році нарощуватимуть виробництво свинини (поголів’я свиней зросте на 3,8% до рекордних показників  за 10 років), однак очікується, що виробництва м’яса ВРХ теж зросте на 1,5% до 12,4 млн. тонн.

Також відновлює поголів’я ВРХ і Бразилія, і виробництво яловичини у цій країні може збільшитися на 3% до більш ніж 10 млн. тонн, зазначає Алекс Кук, аналітик Ради з розвитку сільського господарства і садівництва Великобританії (AHDB). Експерт вважає, що наразі існують сприятливі перспективи експорту, а ціни на корми зараз відносно доступні.

Як раніше повідомляв Landlord, Азії загрожує ендемія АЧС, і продовольча безпека регіону під загрозою.

Рослинництво        13 серпня 2019 14:47

Прогноз урожаю кукурудзи в Україні підвищено до ​​нового рекорду – 36,5 млн т

Експерти USDA підвищили прогноз світового виробництва кукурудзи у 2019–2020 маркетинговому році за рахунок очікуваного зростання валового збору цієї зернової культури в Україні.

Про це повідомляє АПК-Информ.

За оновленими даними аналітиків USDA, у 2019–2020 МР глобальне виробництво кукурудзи може зрости до 1,108 млрд т (порівняно з 1,105 млрд т за попередньою оцінкою).

Цей показник збільшено за рахунок підвищення прогнозу щодо урожаю кукурудзи в Україні – до 36,5 млн т проти 34 млн т за липневою оцінкою. Таким чином, в Україні очікується новий рекорд з виробництва кукурудзи.

Читайте: Зелений бізнес: успішна модель заробітку на рослинах

Також підвищувальні коригування валового збору зернової здійснено для ЄС – до 64,8 млн т і США – до 353,1 мл. т. Зменшено прогноз з виробництва кукурудзи у 2019–2020 МР для Росії – до 13 млн т та Індонезії – до 12,7 млн т.

Прогноз світового експорту кукурудзи на 2019–2020 МР також дещо підвищено (до 172,2 млн т проти 171,2 млн т). Для України показник експорту кукурудзи прогнозують на рівні 30 млн т.

Як повідомляв Landlord, у 2018 році отримано найбільші в історії незалежної України обсяги валового збору кукурудзи – 35,8 млн т при врожайності 78,4 ц/га.

Поділися

Тваринництво        09 серпня 2019 12:31

Протести проти спалення свиней: у Болгарії через АЧС фермери перекрили дорогу Варна-Бургас

Болгарські фермери відмовилися вбивати свиней, бо вважають, що АЧС в регіоні Варни немає. На знак протесту 8 серпня вони перекрили дорогу між двома курортами.  

Про це повідомляє болгарське видання Dir.bg.

Ввечері 8 серпня десятки мешканців на перекрили дорогу Варна-Бургас, відмовляючись спалювати своїх свиней через АЧС. Протестувальники стверджують, що на даний час в регіоні Варна немає африканської чуми, і тому вбивати свиней нелогічно.

Дорогу перекрили на 10 хвилин, але люди заявили, що продовжать акції протесту, якщо Болгарське агентство з безпеки харчових продуктів й надалі не відступиться від плану заходів, який передбачає знищення свиней.

Як пише видання, мешканці Болгарії не вперше вдаються до перекриття доріг через карантинні заходи з АЧС.

Читайте: АЧС змусить наростити виробництво яловичини на заміну свинині – ФАО

Там часом, як пише УНН з посиланням на Еuronews, між Болгарією та Румунією вибухнув дипломатичний скандал. Нещодавно прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов звинуватив румунських туристів у поширенні і сприянні поширенню АЧС. Він заявив, що цю хворобу завезли румунські туристи, які викидають залишки їжі.

У відповідь МЗС Румунії нагадало Борисову, що «румунські туристи, приїжджаючи в Болгарію, роблять значний внесок у ВВП країни».

Як повідомляв раніше Landlord, АЧС у Китаї знищила 50% племінних свиней.

Поділися

Тваринництво        08 серпня 2019 15:35

АЧС у Китаї знищила 50% племінних свиней

Експерти прогнозують, що через епідемію АЧС ціни на свинину в Піднебесній можуть злетіти на 70%.

Про це повідомляє УНН з посиланням на pigprogress.net.

Африканська чума свиней поширилася на всі, без винятку, провінції Китаю та знищує поголів’я. І це є глобальною загрозою, бо в Китаї зосереджено близько половини світового поголів’я свиней, і Китай є виробником 50% свинини у світі. Він же є її головним споживачем.

Читайте: Cargill скорочує виробництво кормів у Китаї через АЧС

Вірус АЧС вперше був зафіксований у Китаї в минулому році минулого року. В Україні ж спалахи АЧС фіксують протягом 6 років.

Як повідомляв раніше Landlord, нещодавно на Житомирщині зареєстрований новий спалах АЧС у диких свиней.

Поділися

Фінанси        31 липня 2019 12:08

Дорадництво допоможе розвитку малого фермерства в Україні: за справу береться ФАО

ФАО реалізує в Україні проект з надання підтримки для переходу до більш ефективної системи надання сільськогосподарських дорадчих послуг. На сьогодні дорадництво позиціонують як ефективний інструмент розвитку фермерства та сільських територій.

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

30 липня відбулося засідання робочої групи в рамках проекту технічної допомоги ФАО у сфері дорадництва. Представники ФАО ознайомили присутніх з технічним завданням робочої групи, яка розроблятиме ефективну модель дорадництва в Україні, а також представили критерії визначення кращих дорадчих практик.

Читайте: Затверджено єдині норми природних втрат зерна при зберіганні

Нову модель розвитку дорадництва потрібно створювати з урахуванням набутого власного досвіду України та досвіду інших країн. На цьому наголосив заступник міністра аграрної політики та продовольства Віктор Шеремета, відзначивши вагому роль дорадництва для успішного розвитку «малого підприємництва на селі».

За результатами обговорення учасники зустрічі спільно з асоціаціями та ГО подадуть до Мінагрополітики пропозиції щодо реформування дорадництва.

Цьогоріч за програмою фінансової підтримки фермерських господарств у бюджеті передбачено 5 млн грн на часткову компенсацію витрат сільськогосподарським дорадчим службам, пов’язаних із наданням різних дорадчих послуг.

Landlord раніше повідомляв про те, що у 2019 році українським фермерам нараховано 81,4 млн грн компенсацій.

Поділися

Аналітика        28 липня 2019 13:25

Авокадо і горіхова паста замість м’яса: сучасний підхід у харчуванні дітей – ФАО

Сьогодні у світі близько 380 млн дітей мають надлишкову масу тіла. ФАО класифікує цю проблему як не менш важливу, ніж голод, – питання здорового харчування і якості продуктів постають усе гостріше. Які саме продукти мають входити до раціону дитини і як діти можуть змінити власні звички в їжі?

Про це повідомляє на своєму сайті ФАО.

За даними, наведеними в доповіді ФАО, у світі 40 млн дітей віком до 5 років та 338 млн дітей шкільного віку мають надлишкову масу тіла. Подолати проблему ожиріння та надлишкової маси тіла можна тільки шляхом впровадження здорового харчування.

Читайте: Pepsi, Danone і Nestle планують продавати воду в перероблюваних пластикових пляшках із тирси

ФАО визначає основні продовольчі групи, які входять у здорову дієту:

  1. Фрукти й овочі дають нам вітаміни, мінеральні речовини, клітковину і натуральний цукор. Потрібно щодня їсти якомога більше сезонних фруктів і овочів.
  2. Зернові продукти – це все, що зроблено з пшениці, рису, вівса, кукурудзи, ячменю та інших злаків. Їх називають основними продуктами харчування, оскільки їх вживають щодня. Вони містять вуглеводи, які є основним джерелом енергії.
  3. Коренеплоди та плантани – картопля, ямс, солодка картопля, маніок і таро. Вони теж є джерелом вуглеводів, вітамінів і мінеральних речовин. Плантани (схожі на банани, але не такі солодкі) – ще один важливий основний продукт харчування в багатьох країнах.
  4. Зернобобові й горіхи – найважливіше джерело білка. У них багато клітковини, мало жирів і є інші основні мінеральні речовини та вітаміни.
  5. Молочні продукти – з молока коров’ячого, козячого, овечого, буйволиного, верблюдів, яків, коней і навіть лосів. У них багато кальцію, білка і жиру.
  6. Молоко, риба і яйця містять залізо та білки, які дозволяють організму набиратися сил, а ранам на тілі – швидше гоїтися.
  7. Жири та олії допомагають організму залишатися здоровим, але тільки якщо це правильні жири. Слід вживати олію, горіхову пасту й авокадо замість жирів у м’ясі, вершковому маслі, вершках або пальмовій олії та уникати смаженої їжі й продуктів, у яких багато жирів.

Здоровий спосіб життя – це не тільки те, що ти їси: потрібно також пити багато води і частіше займатися фізичними вправами.

Ось кілька корисних порад для дітей, як почати змінювати власні звички в їжі:

  • Йди правилом: третина тарілки – овочі. Нехай твоя тарілка під час їжі буде на одну третину заповнена овочами, або ж спробуй раз на тиждень їсти тільки вегетаріанське. Не забувай їсти свіжі фрукти та овочі, особливо вирощені по сусідству й органічним способом.
  • Допомагай на кухні – дивись і вчись у батьків правильно готувати їжу, запропонуй допомогти на кухні, якщо бачиш, що вони втомилися. В інтернеті можна знайти масу простих і швидких рецептів для приготування поживних страв.
  • Ходи на місцеві ринки і попроси батьків купувати місцеві та сезонні фрукти й овочі, а замість консервованих продуктів обирати свіжі.
  • Вияви активність у школі. Якщо у вас у школі є їдальня або торгові автомати, з’ясуй, які продукти в них пропонують і чи достатньо там фруктів і овочів. А якщо немає, поговори з учителями про зміну вибору продуктів.
  • Будь прискіпливим покупцем – уважно прочитай перелік інгредієнтів на етикетці й перевір, чи не містить їжа занадто багато солі, цукру або жиру. Звертати увагу треба на харчову цінність продуктів, а не на їх зовнішній вигляд або класну упаковку. І стеж за такими словами, як «нульовий», «низький вміст», «легкий». Ними часто користуються, щоб переконати, що продукт нібито корисніший за інші, але це не завжди так! Не давай упаковці обдурити себе!

Landlord раніше повідомляв про 6 способів навчити дітей цінувати їжу й поважати фермерів, які її виробляють.

Поділися
Показати ще