Українці стали більше споживати фруктів. Про це говорить не лише офіційна статистика щодо рівня споживання фруктів, а й зростання обсягів імпорту. Так, у 2020 році Україною було імпортовано практично 1 млн т різноманітних фруктів. Про це повідомили в асоціації «Український клуб агарного бізнесу».
Це історичний максимум по обсягам імпорту фруктів, що перевищує аналогічний показник минулого року на 8% та в 1,5 рази показник п’ятирічної давнини.
«Одразу варто зазначити, що завозяться в основному фрукти та ягоди, які не можуть вирощуватися в Україні через несприятливі кліматичні умови. Виключення становлять лише яблука, однак їх доля в загальній структурі імпорту незначна – лише 1%»,- пояснює Світлана Литвин, аналітик УКАБ.
Читайте: Зростання соєвих котирувань підтримало ціни на український соняшник
Безумовним лідером в імпортних поставках фруктів в Україну є банани, які займають більше третини всіх поставок. Далі слідують мандарини, що забезпечили у минулому році 19% обсягів фруктового імпорту. Також вагомою є частка у ввезенні апельсинів – 9%, лимонів – 7% та персиків – близько 5%. Ці п’ять видів фруктів зайняли у 2020 році майже три чверті від всього імпорту. При цьому за останні 5 років найбільші темпи зростання демонструють поставки грейпфрутів та хурми – обсяги імпорту яких подвоїлися за вказаний період.
Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що вчені знайшли спосіб вирощувати справжні діабетичні фрукти.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!