В Україні запрацювала кооперативна лінія з переробки молока єврогатунку. Постачатимуть сировину «Дзендзелівське» та «Кищенці», а перероблятиме тернопільська «Молокія».
Спочатку отримуватимуть кефір та йогурти. Щоденний об’єм – 40 тонн молока. Виробництво відслідковуватиметься на всіх етапах – від годівлі тварин до отримання готових продуктів, повідомляє Асоціація виробників молока.
«В розвинених країнах професійні молочарі напряму або через кооперативи контролюють 50-90% ринку. У нас досі – 0%», – каже Андрій Ярмак, економіст ФАО.
Невдовзі планується ще один проект з кооперації. Він об’єднає невеликих виробників, здатних постачати до 5 тонн сировини щодоби. Щоб зменшити витрати на логістику, для молочарів побудують накопичувальний центр.
В Україні повільно зростає виробництво продукції з молока класу екстра. Потрібні не лише інвестиції, але і просування в суспільстві.
«Співпраця виробника і переробника забезпечить високу якість продукції для зовнішнього та внутрішнього ринку. Молочарі матимуть стабільний канал збуту та ціну, а переробники – сировину», – додав Володимир Лапа, голова Держпродспоживслужби.
Україна виробляє молоко ґатунку екстра, вищого, першого, другого і, навіть, неґатункове. Для експорту дозволено лише якісне молоко.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!