Новини    15 червня 2018 13:18

Яйця та гречка – лідери падіння в ціні у травні


Серед груп продовольства, найбільше у травні подешевшали яйця: «мінус» 9,3%, або 2,48 грн. на десятку. Також зберігалися досить стрімкі темпи падіння роздрібних цін на крупи гречані: «мінус» 7,5%, або 1,40 грн. на кілограмі. Про це заявили аналітики Економічного дискусійного клубу.

«У травні, після тривалого періоду зростання середніх споживчих цін на переважну більшість соціально значущих продовольчих товарів, спостерігалися позитивні для пересічного споживача зміни. Про це заявили аналітики Економічного дискусійного клубу. Так, згідно з моніторингом Держстату, протягом останнього місяця весни споживчі ціни знизилися на 14 із 23 позицій соціально значущих продовольчих товарів», – заявили в ЕДК.

За даними економістів, напередодні надходження нового врожаю, минулого місяця зафіксовано зниження цін на окремі види овочів врожаю 2017 року, суттєві запаси яких наявні у господарствах населення (картопля – «мінус» 3,7%, цибуля – «мінус» 3,9%, буряки – «мінус» 0,6%).

Натомість, під тиском сезонного зменшення пропозиції та стабільного попиту, для капусти та моркви було властиве підвищення цін на 34,4% та 6,4% відповідно.

Яйця та гречка – лідери падіння в ціні у травні

Інфографіка ЕДК

«Зниження цін у травні було характерним і для м’яса всіх видів. Це, з одного боку, обумовлено покращенням наповнення внутрішнього ринку[1] м’ясними ресурсами, а з іншого – безпрецедентно жарким травнем, що спонукало споживачів до певних змін у раціоні. Із м’ясної групи продуктів найпомітніше подешевшало сало («мінус» 2,4%, або 1,67 грн. на кілограмі). Зниження цін на яловичину, свинину та м’ясо птиці не перевищило одного відсотка. Разом з тим, ціни на ковбаси варені зросли на 1,1%, або 93 коп. на кілограмі», – підрахували фахівці.

Постійне скорочення пропозиції на ринку вітчизняної молокосировини не дозволяє подолати тривалу тенденцію до росту цін на основні соціально затребувані молочні товари. Так, навіть у спекотному цьогорічному травні відбулося збільшення на 0,5% цін на молоко та сметану. Щоправда, ціни на масло вершкове та сир м’який незначно знизилися, проте рівень такого подешевшання навряд чи відчутно позначиться на вартості продовольчого кошика українця.

Новини за темою:  VITAGRO запускає мультикультурну переробку: соняшник, ріпак і соя на одному заводі

Другий рік поспіль триває перманентне зростання споживчих цін на масові види хліба. Протягом травня ціни зросли на: хліб з борошна пшеничного 1 ґатунку − на 0,9% («плюс» 13 коп. на кілограмі); житньо-пшеничний хліб − на 0,6% («плюс» 10 коп. на кілограмі). З початку 2018 року хліб масових сортів додав у ціні у межах 7%− 8%.

«У травні також зросли ціни і на інші види продуктів переробки зерна: борошно пшеничне подорожчало на 0,9%, макаронні вироби – на 0,6%. При цьому, негативний ціновий тренд  зберігає цукор, який упродовж місяця подешевів ще на 2,1%. Незначне подешевшання відмічалося на олію соняшникову та рис − на 0,5% та 0,6% відповідно», – додали в ЕДК.

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...