Новини / Фінанси     04 квітня 2024 11:59

Виробник мініморковки планує почати її експортувати


У цьому сезоні виробник корисних снеків мініморквинок “Полтава сад” не має наміру розширювати площі під овочем, оскільки вони вже чітко розрахували, скільки продукції може споживати внутрішній ринок. Про це заявив власник “Полтава сад” Дмитро Штанько для AgroPortal.ua.

“Ми свідомо не збільшували обсяги виробництва моркви торік, тримаємо їх на рівні 1,2 тонн. Ми вже знаємо рівень споживання на внутрішньому ринку, розуміємо, скільки можемо реалізувати продукції, і потреби збільшувати площі під морквою немає, щоб не було перевиробництва.”, — зазначив Дмитро Штанько, власник компанії “Полтава сад”.

Сезон продажів корисних снеків “Моркішка” вже майже завершується. Морква зазвичай реалізується з липня по травень, оскільки цей сорт не має серцевини і не може зберігатися довго, максимум 4 місяці.

Цей хрумкий продукт вже продається майже у всіх великих торгових мережах України. Тому, за словами Дмитра Штанька, для розширення виробництва час зосереджується на експорті, хоча зараз дуже складно виходити з аграрною продукцією на європейський ринок.

У цьому сезоні площі під морквою залишаються на стандартному рівні для компанії — 30-35 гектарів. Посів почнеться вже у квітні-травні. Технологія вирощування моркви схожа на класичну, але посів проводиться з використанням більшої густоти. Якщо зазвичай моркву сіють 1 мільйон насінин на 1 гектар, то тут використовують 4 мільйони насінин. Також морква потребує трипільної сівозміни, тобто повторний посів на тому ж місці можливий через 3-4 роки.

Нагадаємо, українські фермери змушені знижувати відпускні ціни на моркву в умовах зростання пропозиції та невисокого попиту в даному сегменті.

На початку квітня Україна спостерігала за новим зниженням цін на моркву. Виробники пов’язують цей знижувальний ціновий тренд із збільшенням пропозиції моркви на ринку.

Новини за темою:  Ріпак під загрозою: в яких областях шкідники активніше за все пошкоджують посіви – дані Держпродспоживслужби

Активізація попиту давали змогу українським фермерам впевнено підвищувати відпускні ціни на моркву.

В уряді затвердили план із забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану.

Якщо за два роки не вивезти з країни виготовлений крохмаль, то він втратить термін придатності до реалізації та підлягатиме утилізації. Тож перед виробниками постало питання доречності виготовлення крохмалю у 2022-2023 МР.

З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.

Аграрії Дніпропетровщини зібрали майже 270 тис. тонн урожаю картоплю та овочів відкритого ґрунту (огірки, помідори, моркву, буряк та цибулю).

Раніше в Мінагрополітики відповіли, чи буде в Україні дефіцит садовини та овочів.

В Україні ціни на білокачанну капусту зросли до 8-13 грн/кг ($0,21-0,34/кг).

На ринку цукрового буряка в Україні спостерігається тенденція до зниження цін з початку поточного тижня, повідомляють аналітики проєкту EastFruit. Фермерів розчарував факт того, що навіть при стійкому зростанні попиту на ці коренеплоди протягом останніх тижнів — останні ціни в даному сегменті не лише припинили рости, але й стрімко почали знижуватися.

Світові ціни на продовольство в січні зменшилися на 1% у порівнянні з груднем 2023 року, згідно з щомісячним звітом ФАО (продовольча та сільськогосподарська організація ООН), повідомляє Інтерфакс-Україна. Важливо додати, що ціновий індекс грудня було переглянуто.

Маргарита Юзяк

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також