Про це повідомляє на своєму сайті ФАО.
Здавалося б, що втрати продуктів мають бути більшими в країнах з низьким рівнем розвитку, де застосовувані технології зберігання продукції вже давно себе вичерпали. Проте за рівнем втрат харчової продукції Європа – на другому місці у світі.
Читайте: 6 способів навчити дітей цінувати їжу й поважати фермерів, які її виробляють
Втрата і псування харчової продукції: в чому різниця?
- Втрата харчової продукції виникає у виробничо-збутовому ланцюжку від збору врожаю до реалізації в роздрібній мережі без врахування останнього етапу.
- Псування харчової продукції відбувається на етапі роздрібної реалізації і споживання.
Де у світі відбуваються втрати харчової продукції?
Яка саме продукція пропадає?
Де і чому відбуваються втрата і псування харчової продукції?
- У господарстві
Серед основних причин господарських втрат на фермах – неправильно обрані строки збирання врожаю, кліматичні умови, методи збирання та обробки врожаю, а також труднощі з реалізацією продукції.
- При зберіганні
До значних втрат призводять незадовільні умови зберігання, а також рішення, що приймаються на більш ранніх етапах збутового ланцюжка, які зумовлюють скорочення термінів зберігання продукції.
- При транспортуванні
Для запобігання втрат продовольства необхідні хороша інфраструктура й ефективна торговельна логістика. Важливу роль у збереженні харчової продукції відіграють переробка й упаковка; втрати нерідко виникають унаслідок незадовільного стану потужностей для зберігання, технічних збоїв або людської помилки.
- У магазині
Причини псування продовольства на рівні роздрібної реалізації пов’язані з коротким терміном зберігання, вимогами до зовнішнього вигляду продуктів харчування за кольором, формою і розміром, а також мінливістю попиту.
- Домашні умови
Відходи споживачів нерідко викликані незадовільним плануванням покупок і приготування їжі, придбанням зайвої кількості (в результаті занадто великого розміру порцій або упаковки), нерозумінням маркування (термін зберігання і термін придатності) і неправильним зберіганням у домашніх умовах.
Чому так важливо скорочувати втрати і псування харчової продукції?
Це не тільки дозволить поліпшити використання нами природних ресурсів, а й безпосередньо сприятиме зниженню викидів парникових газів у розрахунку на одиницю споживаного продовольства, оскільки при тому ж рівні використання ресурсів до споживача буде доходити більше продовольства.
Landlord раніше повідомляв про те, що в Євросоюзі щороку втрачається 20% виробленого продовольства.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!