“Голубці” – новий елемент від Вінниччини, що увійшов до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини, інформує Вінницька ОВА.
Це всім відомі і улюблені голубці. Річ у тому, що ця страва побутує ледь не по всій Україні, хоч спосіб приготування може відрізнятися в різних куточках. Отож виявилось, що звідусіль посипались пропозиції щодо внесення цієї традиційної страви до Національного переліку.
Ініціатором подання стала Одещина. Згодом приєдналися інші області.
Вінницький обласний центр народної творчості запропонував провести флешмоб “Готуємо голубці разом”.
Одні використовують звичайні пелюстки капусти, інші – виноградне листя, гичку з буряка, пекінську капусту тощо. Начинка теж може бути різна: пшоно, рис, гречка і навіть картопля. Після перегляду флешмобу всім захотілося доєднатися до популяризації голубців.
Зібравши всі документи – листи, згоди та інше, працівники ОЦНТ вирішили подати напрацювання на розгляд експертної ради. І от – Наказом МКІП №719 від 20 грудня 2023 року елемент “Приготування української традиційної страви “Голубці” занесено до Національного переліку, куди увійшла Вінниччина.
Тільки разом ми зможемо зберегти народну традиційну культуру та унікальні страви національної кухні. Війна не завадила, а лише підсилила наше прагнення до самоідентифікації, — мовиться у повідомленні.
Наказом Міністерства культури та інформаційної політики № 525 від 23 грудня 2022 року до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини увійшов елемент “Традиційний обрядовий хліб Вінниччини”.
На Житомирщині пройшов конкурс “Гастроспадщина”. На ньому були представлені старовинні рецепти, характерні для цього регіону. Перемогли блятники, колотуха та кисіль з буряка.
Український борщ було визнано нематеріальною спадщиною ЮНЕСКО. Спеціалісти вже підрахували приблизну вартість українського бренду.
1 липня на п’ятому позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини елемент “Культура приготування українського борщу” включили до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, які потребують негайної охорони.
Перший ресторан української кухні YOY у Дубаї (ОАЕ) відкрила київська компанія Moderza Group. Серед страв меню пропонують борщ із печі, банош із каштанами, галушки з аспарагусом та трюфельною сметаною, вареники з вишнею, бринзу з варенням із ялини, яка готується за авторським рецептом у дров’яній печі.
Традиція приготування голубців з картоплею та виготовлення обухівського «шитого» рушника поповнили перелік елементів нематеріальної спадщини України, повідомляє Міністерство культури України.
Напередодні Нового року Міністерство культури та інформаційної політики України схвалило рішення про включення “Традиції Щедрого вечора в Україні” до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!