Вже відомий не лише на Вінниччині борщ з вишнею включили до збірки рецептів з прогресивних міст і регіонів Європи, яку цього року видала PES Group у Брюсселі (Бельгія), повідомила Вінницька міська рада.
Збірка “Cook, Eat, RepEat” містить 100 сторінок з рецептами від представників PES Group у Європейському комітеті регіонів. Це проєкт, в якому місцеві політики з різних країн Європи представили особливі для них страви, а це більш як 50 страв з 20 країн.
Україну (яка не є наразі членом PES Group) у цій збірці рецептів представила Світлана Ярова – депутатка Вінницької міської ради і заступниця директора КП “Інститут розвитку міст”. Вінничанка обрала рецепт борщу з вишнями, який є давньою українською стравою і гастрономічним спеціалітетом Поділля.
Коли вони випускали цей альманах, я запитала, чи можна туди включити українську страву. Обрала цей рецепт, тому що борщ є українською стравою і світовою спадщиною ЮНЕСКО, а особливість подільського борщу – що він з вишнею. Його я куштувала від авторки рецепту – Олени Павлової, а також в кількох ресторанах Вінниці. Гадаю, коли будуть свіжі вишні, також буду його готувати, – розповіла Ярова.
Стосовно рецепту від гастродослідниці Олени Павлової, його взято з каталогу гастрономічної спадщини культурного маршруту Camino Podolico “Шлях має тривати”, створеного торік за підтримки Ради Європи та Європейської Комісії.
Борщ на вишні готувала колись моя бабуся Зінаїда Миколаївна. Це було на Старому місті у Вінниці, і це був сезонний борщ. Він виходив дуже вишуканий. Бабуся вважала, що це такий панський борщ. Ми маємо мікрорайон Вишенька, маємо садибу “Вишня” Миколи Пирогова, маємо вишню в кожному дворі, і навіть “Дерево Свободи” на Майдані Небесної Сотні – це також вишня. Вишня – це фактично такий невидимий, незримий, але дуже важливий оберіг Вінниці. Тому зробила цей борщ на вишні, який запровадили вінницькі ресторани, – каже Павлова.
Нагадаємо, офіційна кулінарна книга за всесвітом “Відьмак” розповідає рецепти страв, які присутні у фентезійному світі, але можуть бути приготовані насправді. У переліку, зокрема, є і борщ з вишнями. Цим смаколиком вже не перший рік пригощають туристів у Вінниці.
У цій ілюстрованій кулінарній книзі Аніта Сарна та Кароліна Крупецька, авторки кулінарних блогів Nerds’ Kitchen та Witcher Kitchen, діляться своїми ретельно укладеними рецептами. Вони дають змогу фанатам спробувати неповторні страви, що їх куштує відьмак, мандруючи селами у пошуках монстрів та монет.
Автори збірки зазначили, що на створення рецептів їх надихнули місцини, персонажі та легенди з гри. У книзі представлять загалом 80 рецептів, натхнених відомою серією відеоігор “Відьмак”.
До кулінарної книги увійшло чимало різного та цікавого: від ситних страв і міцних напоїв з корчми, до розкішних бенкетів для застілля з друзями.
Нагадаємо, 1 липня 2022 року на п’ятому позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини елемент “Культура приготування українського борщу” включили до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, які потребують негайної охорони.
На Дніпропетровщині виготовляють сухий борщ для української армії.
Український борщ давно вийшов за межі кулінарного мистецтва, ставши справжнім культурним феноменом всередині України та за її межами. Минулого року ЮНЕСКО внесла борщ до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини. Нацбанк ввів у обіг пам’ятну монету “Український борщ”.
У Житомирському магістраті відбулося обласне свято декоративно-прикладного мистецтва під назвою “Майстерний червень”. Під час свята відомий в Україні майстер народної творчості Олег Земнухов представив борщ, в якому використав українські посівні коноплі.
Підприємство “Фрут банк” зі Львівської області, яке перепрофілювалося з виробництва джемів на виробництво борщів і супів швидкого приготування, за 10 місяців передало військовим понад 4000 пакетів сухих наборів.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!