Про це Віктор Поплавський розповів у рамках спецпроєкту Landlord «Еволюція розвитку: досвід фермерських господарств». До новоспеченого власника ферми «АГРО-ПЕК», розташованого в селі Пекарщина Черняхівського району на Житомирщині, ми вирушили на нашому експедиційному Peugeot Rifter.
«Галичина-Захід» — пройдений шлях
Історія становлення молодого господарства «АГРО-ПЕК» — це фактично сплав досвіду та бажання. Віктор Поплавський протягом довгих 11 років будував успішну кар’єру в компанії «Галичина-Захід» на посаді заступника директора з питань рослинництва. Утім, як зізнався пан Поплавський, досягнувши свого максимуму, вирішив звільнитися. Новим викликом для підприємця стало омріяне відкриття власної справи.
«За 11 років мені вже стало нецікаво просто працювати на найманій посаді, я відчував, що можу створити свою справу — є величезний досвід, розуміння. Я досяг тієї точки, коли йдеш на роботу і не відчуваєш задоволення — система налагоджена, починаєш розуміти, що ти вже не здатен зробити щось більше. Я вирішив: моя місія у компанії завершена, і вдячний керівництву і колегам за те, що зрозуміли мене. Ми зберегли дружні стосунки», — ділиться пан Поплавський.
Читайте: Земля, кредити, надійне авто: власник АГРО-ПЕК про точки опори на старті бізнесу
Житомирщина, занедбаний корівник та брак пропозиції
У виборі діяльності Віктор Поплавський не сумнівався. Маючи багатий досвід у сфері свинарства, він плідно зайнявся відкриттям власної ферми. Місцем для розвитку бізнесу підприємець обрав Житомирщину, де є потужні переробники, однак існує брак пропозиції свинини. Три місяці у пана Поплавського пішло на те, щоб знайти і придбати будівлю — нею став занедбаний корівник площею 1700 кв. м, який не відповідав санітарним та екологічним нормам. Тому потрібно було робити повну реконструкцію, міняти дах. Потім був період вибору та встановлення обладнання — адже господар одразу вирішив робити повністю автоматизовану ферму, яку обслуговують усього два співробітники.
І тільки в серпні 2019 року на нову ферму «АГРО-ПЕК» завезли перших 70 свиноматок, з який 30 вже запліднили. Усього ж Віктор Поплавський запланував через п’ять місяців мати 175 свиноматок з Данії — порід йоркшир, дюрок і ландрас.
Вже в найближчому майбутньому молодий фермер планує значно збільшити обсяги товарного виробництва, довівши загальне поголів’я свиней до 5000. Для втілення цих задумів господарю доведеться інвестувати додатково ще 7–8 млн гривень. Загалом кошторис, за словами власника, сягне 25 млн гривень.
У рамках спецпроєкту «День у полі» представлена історія становлення молодого господарства «АГРО-ПЕК», власнику якого — Віктору Поплавському – довелося пройти непростий шлях, аби втілити мрію в життя.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!