У серпні 2023 року середні споживчі ціни на гречані крупи знизилися до 45,61 грн/кг, тобто на 4,5% менше, ніж у попередньому місяці, і на 39,9% менше, ніж у грудні 2022 року, що також найнижчий з листопада 2021 року показник, коли ціна на цей вид крупи складала 46,33 грн/кг, і у 2,1 раза менший за максимальну ціну у 96,01 грн/кг, зафіксовану у серпні 2022 року, і на 6,3% нижчий за 48,66 грн/кг — рівень ціни на гречку у лютому 2022 року, тобто на початку повномасштабної війни, мовиться у повідомленні ННЦ “Інститут аграрної економіки”.
Зростання цін на гречку тривало до вересня 2022 року, а потім, з надходженням продукції нового врожаю, розпочалося поступове зниження, яке триває донині й має всі перспективи для продовження — зазначив директор ННЦ ІАЕ, академік НААН Юрій Лупенко.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
У серпні цього року найбільш суттєво знизились споживчі ціни на продукти овочевої групи, зокрема: на моркву (-63%), буряк (-54,9%), капусту білокачанну (-52,7%), цибулю ріпчасту (-50%).
Також на 16,3% зменшились ціни на яблука, які у липні ще зростали.
Окрім цього, зменшились ціни на пшеничне борошно (-2,5%), житній та житньо-пшеничний хліб (-0,5%), вершкове масло (-0,6%), соняшникову олію (-0,5%), м’які сири жирні (-0,3%), крупи ячні (-0,1%), зазначив науковець.
Тоді як найбільше у серпні здорожчали сало (+2,8%), цукор (+2,1%), яловичина (+2,0%), свинина (+1,8%), манні крупи (+1,6%), філе куряче (+1,5%).
Дещо менше зросли ціни на ковбаси варені першого ґатунку (+1,2%) та птицю — курячі тушки (+1,1%). Інші продукти, ціни на які відстежуються вітчизняною статистикою, здорожчали в межах 1%.
Привертає до себе увагу зафіксоване вперше з березня цього року здорожчання яєць — на 0,1 %.
Загалом динаміка споживчих цін відповідає прогнозним оцінкам і дає підстави для уникнення різкого зростання у нинішньому році. Певний потенціал зростання традиційно мають продукти переробки та тваринництва, більш залежні від енергетичних та сировинних факторів, тоді як ціни на овочі та фрукти, ймовірно, продовжать зниження у вересні і, можливо, у жовтні, — резюмував Лупенко.
Нагадаємо, потенціал площ посіву під гречку цьогоріч збільшено до 115,4 тис. га. Торік в Україні було засіяно 114,6 тис. га. Наразі темпи сіву цієї культури трохи відстають від минулорічних. Станом на середину травня вже посіяно 43,26 тис. га (37%), тоді як 2022 року на аналогічну дату сівбу було проведено на площі 48 тис. га, інформує пресслужба Мінагрополітики.
Фахівці академії аграрних наук України виклали своє бачення проблем і перспектив посівної кампанії 2023 року.
Відсутність атмосферних опадів та поява теплих погожих днів створили сприятливі умови для проведення весняного посіву на Рівненщині.
На Вінниччині підприємства переглянули технологічні процеси вирощування культур щодо оптимізації та раціонального використання матеріально-технічних ресурсів. Нині очікується, що структура посівних площ у 2023 році зазнає певної трансформації.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!