Розвиток тепличного господарства проявляється в Дніпропетровщині, яка виступає лідером серед центральних регіонів, та привертає до себе увагу Черкащини та Київщини, пише AgroTimes.
Леонід Чебанов, керівник лабораторії будівництва та реконструкції теплиць КНУБА та головний інженер проєктів компанії “Інжтехбуд”, висловив свою точку зору в інтерв’ю для журналу “Садівництво по-українськи”, зазначаючи, що Вінниччина, Хмельниччина, Тернопільщина та Кіровоградщина також показують певні підходи у розвитку тепличного господарства.
Фахівець також вважає, що для фермерського тепличного господарства ідеально підходить більшість території України, зокрема північ, серед них Чернігівська та Сумська області.
У рекомендаціях щодо типів тепличних конструкцій для цих регіонів, експерт радить використовувати однопрольотні “тунелі” та багатопрольотні.
Щодо економічної вигоди розвитку тепличного бізнесу у цих регіонах, експерт не має однозначної відповіді, вказуючи на важливість обігових коштів, можливостей інвестування та кредитування, а також згадуючи можливість державної підтримки у вигляді грантів для тепличних господарств.
«Все залежить від обігових коштів, можливостей інвестування, кредитування. Тут можна згадати і державний грант на теплиці», — зазначає Чебанов.
Нагадаємо, у компанії IT-Lynx Haygrove Ukraine на Прикарпатті, що спеціалізується на виробництві електроніки, розробці програмного забезпечення та постачанні комерційного та промислового обладнання, оголосили про початок роботи над теплицями, у яких вирощуватимуть черешню.
На території об’єкта для тимчасового проживання ВПО у Миньковецькому старостинському окрузі Хмельницької області було урочисто відкрито нову теплицю площею 240 квадратних метрів.
У Львівській області побудують перший в Україні комплекс теплиць, який працюватиме із застосуванням геотермального тепла надр Землі. Відповідний меморандум підписала Львівська ОВА та компанія “Тріосан Холдинг Україна”, яка візьме на себе витрати.
Теплиця Опішнянської громади Полтавщини виростила перший урожай зеленої цибулі, повідомив голова Опішнянської ТГ Микола Різник.
Носівська селекційно-дослідна станція (Чернігівська обл.) на дослідній ділянці вирощує абрикоси, їх гібриди, персики, нектарини, аличу та сливи, яблука.
Вчені-селекціонери науково-дослідного інституту садівництва, виноградарства і виноробства при Міністерстві сільського господарства Узбекистану представили нові сорти нектарина під назвами “Хосіят” та “Іфора”.
Компанія Plant & Food Research Ltd (PFR) із Нової Зеландії розробила лінійку сортів абрикоса. Виробники цієї кісточкової культури потребують нових сортів, що добре переносять умови ранньої весни, мають стабільну врожайність, гарні смакові якості, текстуру та лежкість плодів.
Анатолій Лаба, селекціонер, член Асоціації селекціонерів, помологів та садівників вирощує в селі Пільний Олексинець Хмельницької області гібриди кісточкових, у тому числі й чорну абрикосу.
Червоноплідні яблука з деталізованими малюнками пам’яток архітектури та відомих картин вирощують у префектурі Аоморі на півночі Японії та експортують до Франції.
Валерія Пепеля