За період воєнного стану кількість підприємств – виробників продуктів тваринного походження, що має право експорту своєї продукції на територію Європейського Союзу, збільшилась до 418. Це на 33 виробники більше, ніж було на кінець зими цього року. Найбільше зросла кількість постачальників молокопродуктів – на 11, рибопродуктів – на 6 та равликів і продуктів з них – на 5.
Про це повідомила пресслужба Міністерства аграрної політики і продовольства.
Серед експортерів продуктів, призначених для споживання людиною, найбільше підприємств, що виробляють бджолиний мед – 72, молокопродукти – 40 і рибопродукти – 32. А серед експортерів продуктів, не призначених для споживання людиною, найбільше експортують в ЄС пух і перо – 67, казеїн – 49 і шкірсировину – 46.
Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, що була укладена в 2014 році та набула чинності в 2017 році, надає можливість українським виробникам значно розширювати ринки збуту. Початок російської агресії цей процес не спинив, зокрема, завдяки скасуванню мит для українських товарів на територію ЄС терміном на рік – починаючи з 4 червня поточного року.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Як відомо, для того, щоб харчові продукти можна було продавати на ринку Європейського Союзу, вони повинні узгоджуватися з санітарними правилами ЄС. Першим кроком для експорту власної продукції за кордон оператор ринку має подати територіальному органу Держпродспоживслужби за місцем розташування потужності запит для затвердження експортних потужностей відповідно до наказу Мінагрополітики від 10.02.2016 № 38 “Про затвердження Порядку затвердження експортних потужностей, внесення та виключення їх з реєстру затверджених експортних потужностей”.
Нагадаємо, за вісім місяців 2022 року Україна експортувала 11,2 тис. т живої великої рогатої худоби, що на 28,7% більше проти аналогічного періоду минулого року.
У грошовому еквіваленті експорт живої ВРХ за вісім місяців сягнув $21,7 млн – на 14,8% більше, ніж за аналогічний період 2021 року. Найбільше української живої ВРХ протягом восьми місяців цього року купували Єгипет (63,4%), Ліван (18,1%), Йорданія (14,7%).
Водночас імпорт живої ВРХ у січні-серпні 2022 року склав 717 тонн, що на 34,8% менше, ніж за аналогічний період минулого року. На закупівлю живої ВРХ за кордоном українські фермери витратили $3,1 млн – на 58,5% менше, ніж за вісім місяців 2021 року.
Живу ВРХ у січні-серпні 2022 року найбільше купували у Словаччині (28,2%), Чехії (21,7%) та Данії (19,9%).
За перше півріччя 2022 року було експортовано 5,34 тис. тонн української яловичини, що становить лише 36% від тих об’ємів, які було експортовані за аналогічний період 2021 року.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!