В Україні виробляється понад 900 видів морозива: яке найбільше полюбляють українці

За січень — травень 2021 року виробництво морозива в Україні склало 61,6 тисячі літрів. Це на 3% більше ніж за аналогічний період 2020 року, повідомляє Мінагрополітики.
Де виготовляють найбільше та яке морозиво полюбляють українці?
За даними Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» найбільшими регіонами-виробниками морозива в Україні є Житомирська (54,1% від загального обсягу виробництва за 5 місяців поточного року року), Харківська (18,5%), Дніпропетровська (11,2%), Львівська (5,6%) та Кіровоградська (4,5%) області.
Найбільш популярним морозивом залишається класичний пломбір, як в індивідуальній, так і сімейній упаковці (його купують понад 80% населення). Друге за частотою покупок — морозиво з фруктовими добавками (близько 40%).
Читайте: Вітаміни та бади: як не нашкодити собі?
Українці найчастіше купують морозиво у вафельному стаканчику. Далі йде ескімо на паличці. Крім того, поступово зростає кількість покупців органічного морозива. Також серед трендів останніх років — зростання продажів морозива на вагу на вулиці та збільшення попиту на морозиво у великій «сімейній» упаковці – від 0,5 до 2 кг.
Українське морозиво експортується в понад 50 країн світу
Загалом за останні п’ять років експорт збільшився у півтора раза – з 4 464,2 тонни у 2016 році до 6 743 тонн у 2020-му. За перші чотири місяці поточного року Україна відправила в інші країни 2 300 тонн морозива. Це на 20% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Найбільше реалізується продукту до Молдови, Китаю, Ізраїлю, Болгарії, Литви та Чехії. Разом з тим, до країн Євросоюзу в поточному році експортовано 1 077,4 тонни (46,8% від загального обсягу експорту).
Україна закуповую трохи більше 1000 тонн морозива. Основними країнами-імпортерами виступають Франція, Молдова, Італія, Румунія, Польща, Словенія, Литва та Латвія.
Раніше Landlord повідомляв, що ФАО представила вебсайт, створений для розвитку дорадчих аграрних послуг на сході України.