Про це повідомляє EastFruit.
Виробництво спаржі в Україні набирає обертів, і перед фермерами, які обрали цю продукцію для вирощування, стоїть завдання досягнення сталого виробництва у нестійких кліматичних умовах.
Заморозки і низькі температури на початку травня при високих температурах у квітні та червні засвідчили необхідність пошуку гібридів, які будуть ефективними в Україні, а також вибору технологій вирощування (способів мульчування й укриття насаджень, організації холодового ланцюга для короткострокового зберігання продукції).
Про це розповіла керівник лабораторії генетичних ресурсів і біотехнології Інституту овочівництва і баштанництва УААН Тетяна Івченко.
Читайте: Рада відтермінувала півмільйонні штрафи для фермерів за зберігання пального без ліцензії
За її словами, сьогодні українські фермери висувають підвищені вимоги до посадкового матеріалу і шукають гібриди, які забезпечать стабільне виробництво зеленої спаржі впродовж не менше 3 місяців і які даватимуть продукцію, що відповідатиме «вимогам міжнародної торгівлі».
Тому в Інституті овочівництва і баштанництва УААН вирішили закласти полігон випробування гібридів зеленої спаржі провідних селекційних компаній світу:
- Guelph Millennium, Guelph Eclipse, Guelph Equinox – University of Guelph (Канада);
- Greenic, Vittorio– Rutgers University та Atlas i Apollo – Walker Brothers Inc. (США);
- Pacific Challenger 1, Pacific Challenger 2, Pacific Green, Pacific Summit, Pacific Endeavour – Aspara Pacific (Нова Зеландія);
- Avalim, Aspalim, Gijnlim, Portlim, Javalim, Xenolim – Limgroup (Нідерланди);
- Cumulus, Bacchus, Prius, Erasmus – Bejo (Нідерланди).
Landlord раніше повідомляв про те, що спаржа через 10 років може стати головним експортним овочем України.