На цьому тижні українські виробники почали відвантаження перших великих партій кавунів з місцевих господарств, повідомляють аналітики проєкту EastFruit.
Реалізація даних баштанних у цьому році розпочалася мінімум на тиждень раніше, ніж у попередньому. Постачання перших партій кавунів з місцевих господарств ведуться за вищими цінами, ніж рік тому.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Сьогодні кавуни пропонуються до продажу в межах 18-27 грн/кг ($0,49-0,74/кг), що в середньому на 59% дорожче, ніж на перші партії цих баштанних минулого року. За словами ключових гравців ринку, вищі ціни на місцеві кавуни цього року зумовлені насамперед відсутністю постачань продукції з Херсонської області, яка є лідером з вирощування кавунів.
Зауважується, що більш масовий продаж кавунів розпочнеться на початку серпня. Водночас більшість українських баштанників не виключають різкого зниження ціни на кавуни найближчим часом внаслідок збільшення пропозиції на ринку цієї продукції з місцевих господарств.
Нагадаємо, на Одещині ТОВ “Дунайський аграрій” почало продаж органічних кавунів.
На Рівненщині фермери засівають свої землі кавунами. Це нетипово для регіону, але з’явилася ніша на цей продукт, і тому цього року їх висадили чимало. Наприклад, всього за 20 км від Рівного нині садять аж 12 га кавунів. Крихкість і солодкість дуже залежать від погодних умов, херсонські баштанні дозрівають під південним сонцем. Повітря, сонце і вода — це те, що формує смак. На Рівненщині клімат, звісно, відрізняється. Водночас фермери запевняють, що рівненські кавуни, які будуть на ринку, виявляться не гіршими за херсонські.
Навесні повідомлялося, що фермери збираються засіяти баштан. Тому українці зможуть очікувати на херсонські кавуни.
Через російську військову агресію та тимчасову окупацію частини областей жителі України торік залишилися без звичних південних кавунів. Щоб компенсувати нестачу кавунів, вирощуванням культури зайнялися в інших регіонах. Так, на 30 га у селі Двірець Житомирської області фермер Леонід Райський зібрав 1,5 тис. тонн кавунів у 2022 році.
Замість херсонських кавунів українці цьогоріч також споживатимуть кавуни, вирощені на полях Одеської та частини Кіровоградської областей, оскільки більшість полів Херсонщини досі замінована.
15 червня на Одещині фермер, який працює в селі Муравлівка Саф’янівської сільської громади в Ізмаїльському районі, розпочав збирати озимий ячмінь.
Збір цьогорічних зернових у ГК “Прометей” розпочали з озимого ячменю. Площі з цією культурою розташовані переважно в Баштанському районі Миколаївської області.
У Чернівецькій області ТОВ “Мрія Фармінг Буковина” першим розпочало жнива ранніх сільськогосподарських культур, інформує пресслужба Чернівецької ОВА.
Деякі господарники Волинської області розпочали збір озимого ячменю, загальна площа посіву якого в області становить 7,7 тис. га, інформує пресслужба Волинської ОВА.
Після підриву дамби Каховської ГЕС, посмакувати херсонськими кавунами доведеться ще не скоро. Однак мешканцям Вінниччини пощастило – в регіоні минулі роки почали активно засівати цю культуру та успішно її вирощувати.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!