В Україні розпочався сезон продажів червоної та чорної смородини, повідомляють аналітики проєкту EastFruit. Згідно з даними щоденного моніторингу проєкту, попри холодну і затяжну весну, сезон реалізації цих ягід поточного року розпочався приблизно в ті самі строки, що й роком раніше.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Проте ціна на перші партії смородини сьогодні в середньому на 23% нижча, ніж на початок сезону реалізації цих ягід торік, і наразі українські садівники готові відвантажувати як червону, так і чорну смородину по 50-70 грн/кг ($1,37-1,91/кг). Водночас ключові гравці ринку вважають, що середня ціна на смородину в поточному році може бути нижчою, ніж у минулому сезоні, що пов’язано зі збільшенням врожайності цієї культури через вступ у плодоношення нових насаджень.
За словами самих садівників, нижчий рівень цін на перші партії червоної та чорної смородини у цьому сезоні пояснюється високою пропозицією сезонних фруктів і ягід на українському ринку, а також досить стриманим попитом у цьому сегменті.
Нагадаємо, 21 червня ТОВ “Блу Беррі”, котре має ягідні насадження на Закарпатті, офіційно розпочало сезон збору лохини.
18 гектарів землі для вирощення городини та ягід виділили 10 лісових господарств Хмельницької області. Ця площа – більша в 5 разів у порівнянні з минулим роком. Посіви ягід та овочів збільшили через війну. Частину зібраної городини використають під час виробництва сухих супів для українських воїнів, решту врожаю продадуть.
З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!