Вітчизняні виробники вина виробили 18,7 млн дал виноматеріалів, що на 2 млн дал більше ніж у 2016 році. Про це повідомляє FMCG club. При цьому було перероблено 270 тис. тонн винограду, з яких було вирощено самостійно 42 тис. тонн, а решта 228 тис. – була закуплена.
Згідно повідомленню, в минулому році було вироблено 3,98 млн дал коньячних виноматеріалів, що майже вдвічі більше за весь 2016 рік. На думку експертів ринку, на таке зростання вплинули урядові ініціативи, які встановлювали, що з 1 січня 2018 року норму, при який частка української сировини у коньяку повинна складати не менше 30%. Інакше, виробник не зможе використовувати на пляшках словосполучення «коньяк України»
«Тому дуже багато виробників переробляли і закладали на витримку власні коньячні спирти, щоб в майбутньому мати українську частку сировини», – роз’яснив директор асоціації «Виноградарі і винороби України» В’ячеслав Пономарьов.
На думку фахівців, через збільшення акцизів впало виробництво виноматеріалів для шампанських та ігристих вин. У 2016 році акциз збільшили до 11,65 грн / л, а в 2017 році – до 12,95 грн / л. через це, якщо в 2016 році третина всіх виноматеріалів проводилася для цих потреб, то в 2017 році – лише 26%. Тут абсолютні цифри виробництва скоротилися на 2% до 4,9 млн дал.
«Попит падає, тому й скорочується виробництво виноматеріалів. До посилення акцизного тиску він активно ріс, а зараз хоч темпи скорочення обсягів виробництва знизилися, загальний обсяг на 20-30% нижче максимальних показників », – додав Пономарьов.
А з 1 січня 2018-го акцизи на коньячний спирт зросли на 20% – до 126,96 грн за літр 100% спирту.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!