Український виробник зменшив тепличне вирощування салатів у чотири рази

Українська компанія “Галиція грінері” через відключення електроенергії вирощує у 4 рази менше рослин, повідомляє AgroTimes. Компанія вирощує салати у скляній теплиці методом гідропоніки. Директор компанії Сергій Ленчук зазначив, що минулого року взимку на підприємстві отримували 35 тисяч рослин на тиждень. Цього року – вчетверо менше – 9 тис.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Без досвітлення збільшився і цикл росту рослин. За звичайних умов у цей період року, коли ми маємо досвічувати по 16 годин на добу, рослина зростала приблизно 52-55 днів, досягала ваги 120-130 грамів. На сьогодні тривалість росту рослини становить понад 75 днів. І вага лише 30-40 грамів, – наголосив він.
Свою продукцію “Галиція грінері” постачає до супермаркетів та ресторанів. Раніше її везли до Києва та Дніпра. Тепер – лише до Львова. Вирощують 6 сортів салату.
Проте, нестабільність та перебої з електропостачанням не дозволяють контролювати температуру та вологість. Наслідком цього теж є хвороби рослини, нижнє листя при великій вологості починає в’янути.
Тож у разі відключення світла на підприємстві цього року використовують генератор, який купили кілька років тому. Але він може підтримувати роботу всіх процесів.
Наразі на підприємстві планується замінити частину ламп на світлодіодні. Заміна половини ламп дозволить заощадити близько 20% електроенергії. Потім перевірятимуть, чи достатньо цього висвітлення рослин.
Нагадаємо, щотижня кількість учасників грантової урядової програми зі створення садів та теплиць зростає, приймання заявок на отримання гранту продовжується.
У своєму виступі на онлайн конференції “Вертикальні ферми: стратегії розвитку, робочі бізнес-моделі та ризики” міжнародна консультантка ФАО Катерина Побережна зазначила, що “викликами також є дуже дорогі технології та недостатній рівень знань, тим більше, що це не лише агрономія, а й інженерія”.
Український Smart Oasis Farm вже успішно представив свою “розумну ферму” у Кувейті.
Американська компанія Vertical Harvest планує розширювати свою концепцію інноваційних вертикальних теплиць у Чикаго.
Тим часом в Японії відкрили теплицю площею 13 га з електростанцією на біомасі.
Грибарня “Боровик” на Львівщині займається виробництвом грибів вже понад двадцять років. Тут вирощують 120 т продукції на місяць і, навіть, експортують за кордон.
Анна Лиса