Новини    24 листопада 2023 13:23

Україна розпочала імпорт грибів з Польщі

В UMDIS вважають, що постачання з Польщі не є загрозою для грибоводів України у довгостроковій перспективі

Гриби з Польщі почали з’являтися в українських супермаркетах з вересня. За останні 15 років такого не було, за винятком дуже поодиноких епізодів. Як повідомляє UMDIS, з 1995 по 2005 рік більшість грибів на українському ринку були польського походження. Але різкий розвиток грибовиробництва в 2000-х роках, з відповідним збільшенням пропозиції місцевої продукції, призвів до поступового витіснення імпортних грибів.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Фінансова криза 2008 року поклала край постачанням з Польщі, коли зниження ціни української валюти призвело до того, що імпортний гриб став неконкурентоспроможним на українському ринку. Подальше різке падіння курсу гривні у 2014 році разом зі зростанням виробництва зафіксувало цей результат ще міцніше. Так, з 2008 року знайти імпортну печерицю на полицях українських магазинів практично неможливо — українські грибовиробники непогано впоралися зі своїм завданням, поставляючи якісні недорогі гриби в достатній кількості, — пояснили фахівці.

З початку повномасштабного вторгнення в Україну ситуація змінилась, ринок лихоманило — низка сильних гравців була змушена піти з ринку, попит виявився вкрай нестабільним, підприємства з виробництва компосту закриті, логістика порушена, виникли проблеми з постачанням покрівельної суміші та з електроенергією минулої зими. Все це призводило до частих дисбалансів попиту та пропозиції з відповідними коливаннями цін.

Торгові мережі в Україні зіткнулися з тим, що гриб місцевого виробництва не тільки подорожчав, а й виявився у великому дефіциті. Українські грибоводи, які постраждали від спекотного літа, складнощів із якістю компосту та інших факторів, не змогли повністю покрити потреби супермаркетів. Після того, як високі ціни зберігалися тижнями, торговельні мережі та оптові компанії почали шукати гриб у інших країнах, насамперед у Польщі, — пояснили експерти.

На щастя для українських аграріїв, у серпні та вересні в Польщі також був дефіцит, і хоча формально ціна була майже вдвічі нижчою за українську, вільних обсягів не було. Однак найактивнішим і найвпливовішим гравцям все ж вдалося купити гриб у Польщі, можливо, підписавши контракт на довгострокову співпрацю.

Новини за темою:  Очікується складний агросезон: через погодні аномалії урожай зерна в Україні може зменшитися на 10% — Віталій Коваль

На цей час гриби вроздріб коштують 130-150 грн/кг з ПДВ, що дозволяє платити польським постачальникам цілком ринкову ціну.

В UMDIS вважають, що постачання з Польщі не є загрозою для грибоводів України у довгостроковій перспективі. Адже українські аграрії мають свої конкурентні переваги, і коли врожаї повернуться до нормального рівня (а це вже сталося), торговельні мережі, які продають імпорт, будуть змушені знову перейти до місцевого постачальника. Водночас мережі можуть і після зниження внутрішніх цін надалі імпортувати продукцію. Крім того, зона вільної торгівлі з ЄС призведе до конкуренції з постачанням гриба з Польщі.

Нагадаємо, головні тренди ринку наступного року визначили згідно зі звітом бакалійного ритейлера натуральних та органічних інгредієнтів Whole Foods Market, який уже дев’ятий рік поспіль з’ясовує тренди, які драйвитимуть ринок їжі.

Компанія Nature Green нарощує свою присутність на ринках ЄС та буде постачати гриби до Німеччини, повідомив керівник відділу продажів компанії Nature Green Вінченцо Саленто.

Українська компанія “Галиція грінері” через відключення електроенергії вирощує у 4 рази менше рослин, повідомляє AgroTimes. Компанія вирощує салати у скляній теплиці методом гідропоніки. Директор компанії Сергій Ленчук зазначив, що минулого року взимку на підприємстві отримували 35 тисяч рослин на тиждень. Цього року – вчетверо менше – 9 тис.

Американська компанія Vertical Harvest планує розширювати свою концепцію інноваційних вертикальних теплиць у Чикаго.

Тим часом в Японії відкрили теплицю площею 13 га з електростанцією на біомасі.

Грибарня “Боровик” на Львівщині займається виробництвом грибів вже понад двадцять років. Тут вирощують 120 т продукції на місяць і, навіть, експортують за кордон.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...