Новини / Рослинництво     11 лютого 2022 12:49

Україна може стати лідером у вирощуванні фундука вже за 3-4 роки – Віктор Соболь

Україна зможе вирощувати до 6 тисяч тонн горіха

Завдяки державній підтримці та збільшенню споживання Україна вже за три-чотири роки може вийти на лідерські позиції у вирощуванні фундука. Про це повідомив завідувач відділу Інституту садівництва НААН України, кандидат сільськогосподарських наук Віктор Соболь, передає НААН.

“Ця галузь в Україні, з одного боку – молода, а з іншого – традиційна. Адже власні сорти були створені ще в 1960-х роках. Однак культура горіхівництва певний час була недооцінена. За рівнем споживання горіхів ми все ще відстаємо від багатьох європейських та арабських країн”, – наголосив Соболь.

За його словами, українці споживають лише третину від загальної норми, оскільки це важливе джерело природніх білків, жирів та вуглеводнів, а також альфа-кислот, які сприятливо впливають на організм людини.

Експерт зауважив, що у найближчі три-чотири роки галузь залишиться перспективною для українських підприємців, що дозволить за цей час вийти на лідерські позиції.

Наразі цією культурою вже засаджені 2000 га площ. Враховуючи, що врожайність фундука сягає від 2 до 3 тонн, у найближчій перспективі Україна зможе вирощувати до 6 тисяч тонн горіха.

Водночас, Віктор Соболь зазначив, що для досягнення оптимального економічного результату, процес збору горіхів має бути максимально механізований.

Фундук – окультурена ліщина. Лідером по вирощуванню фундука є Турція – близько 75% світового виробництва, що дає країні майже двох мільярдів доларів щорічно. США займає 2% від світового виробництва фундука, переважно штат Орегон. Економічний ефект у понад $ 150 млн. Попит та дохідність цього горіха обумовлена не лише смаковими якостями. Фундук – джерело енергії для організму, ним можна з успіхом замінювати багато продуктів тваринного походження, наприклад жирне м’ясо.

Нагадаємо, Україна може мати на експорті фундуку близько 5 млрд. грн прибутку. Вирощування фундука є прибутковою справою з мінімальними інвестиціями

Раніше повідомлялось, як фермер Макар Терещенко з Черкащини вирощує фундук на території у 13 гектарів.

Окрім цього, Landlord повідомляв, що горіховий бізнес – це можливість заробляти десятки тисяч доларів на рік лише на кількох гектарах землі. Так стверджують у інвестиційному кооперативі “Горіх Причорномор’я” – першому господарстві в Україні, яке в промислових масштабах вирощує волоський горіх, фундук і шипшину.

Читайте також