З 1 січня 2022 року в ЄС введено в дію новий регламент Європейського Парламенту і Ради (ЄС) №2018/848 про органічне виробництво й маркування органічних продуктів. Про це повідомляє organicinfo.ua.
«Ключові зміни, що можна виділити в новому регламенті, — це розширення сфери його застосування, посилення відповідальності операторів у разі виникнення підозри щодо забруднення продукції, перехід від еквівалентності до рівнозначності та встановлення вимог до групової сертифікації», — йдеться в повідомленні.
Якщо раніше система органічного законодавства складалась усього з кількох регламентів, в основі яких було три ключові регламенти №834/2007, №889/2008 та №1235/2008, то в новому законодавстві всі нормативно-правові акти згруповані відповідно до розділів основного регламенту. Тобто, правила виробництва (рослинництво, тваринництво, харчові продукти, корми, аквакультура), репродуктивний матеріал рослин і насіння, контроль, торгівля з третіми країнами тощо.
Близько 50 статей основного регламенту №2018/848 містять посилання на делеговані акти та акти впровадження. Загалом має бути введено в дію 24−25 правових актів, близько 20 вже набули чинності, а деякі ще знаходяться в процесі ухвалення.
Як і раніше, сфера дії органічного законодавства поширюється на такі три категорії:
- живі або неперероблені сільськогосподарські продукти, в тому числі насіння та інший репродуктивний матеріал рослин;
- перероблені сільськогосподарські продукти для використання в якості харчових продуктів;
- корми.
«В окремому додатку до нового регламенту наводяться категорії інших продуктів, що відтепер можуть бути також сертифіковані за органічним законодавством. Мова йде про продукти, які тісно пов’язані з сільським господарством. До цього переліку ввійшли дріжджі для використання в якості харчових продуктів/кормів, мате, виноградне листя, серцевина пальмового дерева, пагони хмелю, кокони шовкопряда, натуральні гуми та смоли, ефірні олії, корки, бавовна, вовна, шкури, традиційні трав’яні препарати на рослинній основі. Вперше до переліку також внесено морську сіль та інші солі, що використовуються в харчових продуктах і кормах, хоча раніше сіль, як і вода, не підлягали сертифікації», — зазначають експерти.
Сфера дії законодавства, як і раніше, не поширюється на діяльність закладів громадського харчування. В таких випадках можуть застосовуватись національні або приватні стандарти.
Перехід від еквівалентності до рівнозначності безпосередньо стосується третіх країн, які експортують свою продукцію до ЄС, зокрема, й України. Існуватимуть паралельно дві системи, згідно з якими можна буде здійснювати експорт органічної продукції до ЄС. Перша — це торговельні угоди з третіми країнами. Друга система — це рівнозначність стандартам ЄС. Якщо до цього часу українські виробники проходили сертифікацію відповідно до вимог, що еквівалентні стандартам ЄС, то вже незабаром від них вимагатиметься повна відповідність стандартам ЄС.
Так, протягом наступних перехідних трьох років органи сертифікації, що здійснювали діяльність у третіх країнах, повинні пройти акредитацію за новим законодавством ЄС. Це стосується і тих органів, які зараз працюють в Україні. Основна мета переходу на рівнозначність — посилення контролю та відповідальності у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.
Раніше Landlord повідомляв, скільки Україна має виплатити за зовнішнім та внутрішнім боргом.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!