Новини / Рослинництво     03 січня 2020 16:37

У гармонії з природою: як вирощують міські ліси їжі у США

У США стають популярними «міські ліси їжі» – парки, де люди вирощують сільськогосподарські культури. Цінність їх у тому, що зберігається природна екосистема.

Про незвичайні ліси їжі (food forest) в США пише видання Хмарочос з посиланням на Smart Cities Dive.

Такі ліси належить до пермакультури, тобто сталого підходу до сільського господарства, що прагне до гармонії з екосистемою. Так, різні культури вирощують на різних рівнях: високі фруктові дерева формують навіс, далі йдуть нижчі дерева, кущі, овочі, приземні культури (полуниця коренеплоди та інше). Доглядають за насадженнями волонтери, при цьому вони можуть можуть збирати все,що вирощують, безкоштовно.

Ліси їжі вже з’явилися в Атланті та Філадельфії. Так, у Філадельфії вирощують не лише яблука та полуницю, але й інжир, хурму, іргу, ківі, і навіть ягоди годжі та кудранію. Також тут можна вирощувати лікарські рослини.

Читайте: $50 та година на догляд: на Львівщині фермери вирощують черв’яків

Ліси їжі вирішують проблеми так званих «продовольчих пустель». Так в Америці називають райони, де люди харчуються здебільшого фастфудом, бо свіжі та здорові фермерські продукти дорого коштують, або їх важко дістати. Наприклад, половина мешканців Атланти 10 років жила у продовольчій пустелі, де відстань до найближчого супермаркету чи гастроному, де можна купити свіжі продукти, у тому числі фрукти та овочі, сягала понад півтора кілометра.

Ліси їжі також підтримують біорізноманіття: тут оселяються комахи, птахи та інші лісові істоти. У Філадельфійському лісі їжі, наприклад, є пасіка.

Як повідомляв раніше Landlord, понад 300 екзотів вирощують школярі на Черкащині.

Читайте також