Новини / Думки     12 січня 2021 09:30

Ціни на овочі почнуть зростати наприкінці лютого – Денис Марчук

Наразі ціни на овочі так званого борщового набору на 30% нижче, ніж у грудні 2019 року. Істотне зростання цін почнеться наприкінці лютого під впливом низки факторів

Ціни на овочі за існуючої економічної ситуації на низькому рівні залишаться принаймні до кінця лютого. Про це в ефірі телеканалу UA:Перший повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

«Наприкінці 2020 року ми мали найнижчі ціни на овочі протягом останніх років. У грудні минулого року вони були на 30% нижчі, ніж наприкінці 2019 року. Але треба зауважити, що взимку ціни на овочі борщового набору поступово йдуть вгору. Наразі ми спостерігаємо невеличкий ріст ціни – на 2-5% в залежності від категорії продукції», – пояснив він.

Окрім сезонного фактору, за словами Дениса Марчука, на ціноутворення впливає відсутність необхідної кількості овочесховищ, що є гострою проблемою для українського ринку.

«Аграрії не інвестують у будівництво овочесховищ, оскільки не можуть взяти кредити через зависокі ставки. Наприклад, у європейських країнах такі кредити можна залучити під 2-3% річних, а в Україні – під 16% і вище», – пояснив експерт.

ЧитайтеЗростання світових цін на агропродукцію прискорило інфляцію в Україні

Тому, як наголосив Денис Марчук, поки не буде вироблений механізм ефективної державної підтримки малого та середнього овочевого бізнесу, на ринку будуть спостерігатися постійні сезонні коливання цін на овочі.

Попри те, що до кінця лютого овочі борщового набору суттєво не подорожчають, вже сьогодні є достатньо факторів, які можуть вплинути на ціну тепличних овочів. Зокрема, нещодавнє подорожчання енергоносіїв та підвищення мінімальної заробітної плати вже у березні спричинять зростання цін на тепличні огірки, томати тощо.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що світові ціни на продовольство у 2020 році значно виросли.

Новини за темою:  Дощі та +26°С: яка погода чекає українців 28 травня
Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також