У місті Долина, що на Франківщині, у фермерському господарстві «Еко-Карпати» виготовляють різноманітні козині та коров’ячі сири. Власник фермерства Ігор Небилович раніше займався виготовленням металопластикових вікон та торгівлею будматеріалами.
Створити ферму вирішив після подорожі з донькою до Франції, там побували на сирній виставці, де найбільше сподобалися сири з різкими запахами. Тож, першим їхнім сиром був саме “різкий”. Однак поціновувачів такого товару було небагато, тож почали виготовляти більш нейтральну продукцію.
Читайте: Страуси та сир з буйволиного молока: кейс карпатської еко-ферми
За словами фермера, нині їхнє господарство виготовляє пару видів твердих сирів, три види коров’ячих, м’які сири (халумі, фета, будз, рікота (вурда)) та сири з пліснявою.
«Сири з пліснявою найцікавіше робити, вони найсмачніші, найдорожчі й ексклюзивні, з ними найважче”, — ділиться Ігор Небилович.
З козячого молока на фермі роблять сири-роли за французькою рецептурою. Сім’я фермера полюбляє м’які сири, що дозрівають в холодильнику. Господарство також реалізує сири, які готуються в черемші та кропиві. Господар пояснює, що це коров’ячий сир, до якого додається альпійська закваска, а коли сир підсихає, обклеюють його листям кропиви або черемші. Цей продукт виглядає цікаво та ексклюзивно, говорить власник сироварні.
За день фермерство виготовляє 20 кг сиру. 80% продається на львівському ринку, 20% – на франківському. У господарстві – 30 «м’ясних» овечок та 340 кіз. Фермер нарікає на нестачу кваліфікованих зоотехніків, які б правильно доглядали за тваринами, стежили б за їхнім харчуванням. Ринок сироваріння з козячого молока розвиватиметься ще 10 років, адже є багато потенційних покупців, вважає Ігор Небилович:
«Поки вони спробують, звикнуть до смаку, пройде трохи часу… Тому ми навіть у найближчий час не плануємо виходити на експорт… Бачу хорошу тенденцію: з кожним роком культура споживання козячого сиру покращується, і ринок динамічно розвивається».
Як повідомляв LANDLORD, на сироварні міста Перечин, що на Закарпатті, виготовляють крафтовий різнокольоровий сир.
За матеріалами Вікна. Фото: Вікна.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!