Новини / Кейси     23 лютого 2020 09:06

Страуси та сир з буйволиного молока: кейс карпатської еко-ферми

Унікальна ферма є в селі Горінчово Хустського району на Закарпатті. Її власник Василь Шимон утримує  не лише домашніх, а й диких тварин та екзотичних птахів. На фермі частують буйволиним молоком та сиром з нього.

Зі спортсменів – у фермери

Про незвичайну еко-ферму «Райський куточок» пише business.rayon.in.ua. Власник господарства – 46-річний Василь Шимон. Він не завжди був фермером: тривалий час займався бойовими мистецтвами, перемагав у великому спорті та часто був у закордонних мандрівках.  Але мріяв повернутися у рідне Горінчово і створити там ферму.

Розпочинав свою справу з розведення кіз та овець. Та згодом завів на фермі рідкісних тварин – карпатських буйволів. Ніби сама доля змусила Василя звернути на них увагу.

«Жінка народила мені четвертого сина, і після цього лікарі з’ясували, що у неї малокрів’я. Де ми тільки не були, до яких тільки лікарів не звертались, як тільки не лікувалися, навіть в Ізраїль їздили. Але нічого не допомагало. Хтось порадив почати вживати буйволине молоко. Дружина спробувала пити, і ми побачили результат! Ось тоді я і зрозумів, чим буду займатися далі!», – згадує фермер.

Чим корисне буйволине молоко

Сім’я Василя стала вживати буйволине молоко та продукти на його основі. Це допомогло не лише вилікувати дружину від малокрів’я, але й зміцнити здоров’я усіх членів родини. Адже буйволине молоко дуже корисне: багате на вітаміни, кальцій, фосфор, магній та калій.

Молоко буйволиць не містить казеїну, і тому легко засвоюється організмом. До того ж, у ньому набагато менше холестерину, ніж у коров’ячому.

Це молоко зміцнює імунітет; воно показане тим, хто має проблеми з тиском, шлунково-кишковим трактом, легенями.

Карпатські буйволи – підвид, який свого часу прижився лише на Закарпатті. Згодом у господарствах відпала потреба їх тримати – і популяція зменшувалася. Тепер у регіоні її відроджують такі ентузіасти, як Василь. Це непросто, адже буйволиці можуть отелитися лише раз на 2 роки, адже виношують плід аж 11 місяців.

Три види сиру і забавки для туристів

Ферма Василя Шимона розташована в екологічно чистому регіоні, тварини їдять траву та натуральні тому господар може поручитися за якість буйволиного молока.  При виробництві сиру з нього  – жодної хімії!

«Зараз ми робимо з буйволиного молока три види сиру. До нас приїжджають італійці й кажуть: «Це у вас моцарела така?..» Я думаю, через кілька років, ми їх самі зможемо вчити як потрібно сири робити!», – розповів фермер.

На ферму пускають гостей. Інколи на день буває до сотні відвідувачів. Тут можна спробувати буйволине молоко та сир і подивитися на тварин та птахів. На фермі, окрім буйволів, живуть олені, коні, вівці, фазани, павичі, качки, кури, і навіть страуси.

Читайте: Поросята, кози, індики: ферма посеред Києва

Василь Шимон постійно розвиває ферму. Хоче, аби рідне село було ще привабливішим для туристів. У його подальших планах – збільшити поголів’я буйволів, аби отримувати ще більше цілющого молока і сиру.

Є й амбітна мрія: відремонтувати у селі покинуті адмінбудівлі колишнього колгоспу та створити на їх базі дитячий табір «Маленький фермер», щоб навчати малечу догладати за тваринами та поратися по господарству.

Раніше Landlord розповідав, як на закарпатській сироварні в Перечині виготовляють крафтовий кольоровий сир.

Читайте також