Новини / Технології     16 червня 2023 14:09

Співзасновник компанії, яка створила ChatGPT, інвестував у розробку штучного бекону


Uncommon, біотехнологічний стартап у Кембриджі, який створює інноваційне екологічно чисте клітинне м’ясо, залучив $30 млн інвестицій. Серед інвесторів – представник четвірки найбільших венчурних компаній Великобританії Balderton Capital, яка фінансує технологічні стартапи, а також Сем Альтман, співзасновник та CEO OpenAI, яка створила ChatGPT. До речі, для Альтмана це уже не перша інвестиція в Uncommon.

Про це пише видання newfood.media

Новий приплив капіталу спонукатиме Uncommon до вдосконалення своїх пропозицій, збільшення виробництва та проходження процесу затвердження інноваційного м’яса регуляторами.

Раніше відома як Higher Steaks, Uncommon заявляє про готовність змінити світовий ринок свинини завдяки своєму новаторському підходу. Компанія використовує РНК-технології, які очікують на патент, для виробництва бекону та свинячої підчеревини з одного зразка тваринної клітини.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

В основі інноваційної технології лежить РНК, молекула, яка “наказує” клітинам виробляти білок. Завдяки цьому компанія може створювати смачні м’ясні продукти, які можуть конкурувати з традиційними за ціною, без необхідності редагування генів.

“Як єдине культивоване м’ясо, створене за допомогою РНК-технологій, наша свинина матиме конкурентну перевагу, яка ймовірно допоможе нам стати найбільшою білковою компанією у світі”, – заявила Бенджаміна Боллаг, засновник і генеральний директор Uncommon.

Мета Uncommon амбітна. До 2035 року компанія прагне утримувати п’ятивідсоткову частку світового ринку свинини коштом продукції з культивованого м’яса.

Стратегія Uncommon передбачає залучення капіталу у зростаючу промисловість культивованого м’яса, вартість якої до 2040 року має сягнути $427 млрд.

Завдяки вливанню нового капіталу Uncommon планує наростити виробництво на своєму пілотному заводі в Кембридзькому технопарку, розширити команду та зменшити собівартість виробництва.

Нагадаємо, американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.

Новини за темою:  Український ШІ-стартап Crosscheck залучив $450 000: серед клієнтів — Kernel, Astarta та компанії зі США і ЄС

З листопада компанія GG (GG plant-based food products) вела на ринок рослинну альтернативу кальмарам.

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.

Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення складе лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса. До складу рослинного делікатесу увійде гороховий протеїн, овес, яблука та картопля. У компанії обіцяють, що веганські фрикадельки виглядатимуть як м’ясо та матимуть ідентичний смак.

Американські інженери описали спосіб вирощування у лабораторії штучного сала для покращення смакових і фізичних властивостей вирощеного м’яса. Досліди з тваринними жировими клітинами показують, що їх можна вирощувати тонкими шарами, після чого об’єднувати у тривимірну масу, що нагадує справжню жирову тканину тварин.

Валерія Пепеля

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також