Скооперувалися: селяни об’єдналися заради квасолі

Дрібні агровиробники все частіше об’єднуються в кооперативи для спільної обробки землі та більш вигідного продажу своєї продукції. Так, в селі Підгірці, Львівської області зареєстровано новий сільськогосподарський кооператив «Стрийський Ясь», челни якого цього року зібрали понад 800 кг якісної квасолі. Про це йдеться в повідомленні Львівської обласної державної адміністрації.
Створення кооперативу стало результатом проекту «Підвищення інформованості та оцінка потенціалу валоризації високоякісних харчових продуктів у Львівській області», який відбувся за підтримки Посольства Франції в Україні та Міністерства закордонних справ і міжнародного розвитку Франції.
Саме завдяки проекту члени кооперативу змогли реалізувати квасолю за ціною вище в 2,5 рази ніж до об’єднання.
Сільський голова Підгірців Мар’ян Берник розповів, що спільно з Департаментом агропромислового розвитку Львівської області, що підтримує проект, обговорюється створення на базі кооперативу приміщень для зберігання врожаю. У подальших планах — реєстрація власної торгової марки квасолі «Яська».
«Львівська область має великий потенціал щодо розвитку традиційної продукції. Необхідно донести та пояснити виробникам важливість підтримки традиційних продуктів харчування для збільшення їх доданої вартості», ‒ підкреслює, в свою чергу, радник з питань сільського господарства посольства Франції в Україні Ніколя Перен.
У Підгірцях мешкає близько 900 жителів, які вирощували квасолю з діда-прадіда. У селі є такі особливості ландашафту, які сприяють саме культивуванню квасолі. Традиційно вирощується сорт «Яська», квасолини якого великі за розміром, та гарно смакують відвідувачам місцевих ресторанів та кафе.