Про це повідомляє Економічна правда.
Історія заснування виноробні
Свій бізнес сім’я Молчанових, гідробіологів за фахом, розпочала з виробництва і продажу бутельованої води. Вони й досі залишаються лідером у цій галузі на Миколаївщині. Поблизу підприємства були вільні 2 га землі, на яких після невдалих спроб з вирощування ожини підприємці вирішили у 2012 році посадити виноград.
Читайте: Молоді італійці мріють стати фермерами: як в Італії вдається залучати молодь в агро
«Це була експериментальна ділянка. У 2012 році ми висадили каберне, одеський чорний, шардоне, сухолиманський, піно грі, піно нуар, сапераві, ркацителі. У 2016 році вперше зробили вино з молодого винограду», – згадує Георгій Молчанов.
Власну виноробню родина почала зводити у 2014-му, після Революції гідності, вирішивши, що варто «почати будувати щось своє в Україні». Якраз на той час їхній виноградник уже почав плодоносити.
На виноробство надихнула Молчанових історія Анатолія Бредіхіна, який мав плантації винограду за 10 км від них. Він був першопрохідцем у виноробній галузі в цьому регіоні. Бредіхін у 1876 році заклав виноградник та заснував на Горобчанській косі на узбережжі Південного Бугу виноробню, яка стала найбільшим винним шато на той час. Сьогодні шато Бредіхіна зруйноване і не підлягає відновленню.
Тож не випадково збудована Молчановими виноробня «Сливино» відповідає стилю ХІХ століття, а одне з її вин має назву «Скарби Бредіхіна».
Як організували виноробний бізнес
Перший урожай з виноградника Молчанових з’їли шпаки. Після цього господарі встановили сигналізацію: з 6 ранку транслюють запис криків диких птахів, щоб відлякувати шпаків. Тепер збирають з куща винограду в середньому від 5 до 15 кг ягід.
За рік підприємство виробляє близько 3 т вина. Наростити потужність планують за 5 років, коли почнуть плодоносити нові насадження.
Процес виготовлення вина на «Сливино» ручний. Із механізмів є подрібнювач і прес. Виноградне сусло настоюється і освітлюється в нержавіючих ємкостях, у них же знімають і дріжджовий осад. Далі вино переливають у дерев’яні бочки, зберігають у погребі, після чого розливають у пляшки.
«Сливино» першою у 2018 році отримала ліцензію для крафтових виноробів за спрощеною процедурою (щоб оформити ліцензію, сьогодні потрібно 5 документів, 30 днів і 780 грн щороку). Реалізують продукцію на виноробні або через сайт.
«Ми ще не вийшли з аматорства, та будемо рухатися до професійного виноробства», – говорить Михайло Молчанов, батько Георгія.
Агротуризм
Один із напрямків бізнес-плану господарства Молчанових – розвиток агротуризму.
На «Сливино» проводять винні дегустації. Винороби вже прийняли 10 дегустаційних груп з Миколаєва, Одеси та Херсона. У перспективі підприємці планують збудувати готель для туристів. Наразі завершують ремонт альтанки для дегустацій на 50 місць.
За висловом Георгія Молчанова, крафтове виноробство в Україні «переживає лише добу Просвітництва»: українські виробники тільки «тренуються працювати в легальному полі».
Landlord раніше повідомляв про те, як перекладач створив овечу ферму на Прикарпатті.
Фото: Таїсії Кузової (Економічна правда).
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!