Про застосування карантинних сертифікатів розповів заступник директора департаменту – начальник управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби Вадим Чайковський під час «Насіннєвого форуму-2020». На форумі, який проходить сьогодні в Києві, працює кореспондент Landlord.
Карантинна зона – це зона, де наявні карантинні організми, які можуть заразити рослинницьку продукцію в інших регіонах. Якщо продукція чиста, карантинний сертифікат видається за результатами обстеження в період вегетації за результатами карантинного аналізу (фітосанітарної експертизи).
«Сертифікат потрібен на території України виключно у випадках, коли продукція вивозиться із зараженої зони», – підкреслив Вадим Чайковський.
Читайте: Порушення захисту рослин і карантину аграріям обійшлося в понад 100 тис. грн
Карантинний сертифікат видає державний фітосанітарний інспектор. Інспектори працюють в управліннях Держпродспоживслужби в областях.
Вадим Чайковський також наголосив, що у суб’єкти господарювання з’являється велика мотивація визнати свою зону вільною від карантинних організмів, механізм для цього теж існує.
Як раніше повідомляв Landlord, в Україні розробляють електронну фітосанітарну сертифікацію ePhyto, які спросять доступ на міжнародні ринки.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!