Микола Бабенко виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі»
Цього тижня (9–10 червня 2020 року) ЗМІ написали про збільшення імпорту свинини у травні 2020 року втричі у порівнянні з травнем 2019 року чи місяцем раніше. За один місяць Україна ввезла практично стільки само свинини, скільки за період із січня по квітень.
Асоціація «Свинарі України» пояснила збільшення імпорту ситуативно меншими цінами на свинину в забійній вазі в ЄС —1,6 євро/кг та інших країнах порівняно із цінами травня 2019 року. Насправді ціни на свинину в ЄС у травні 2019 року були практично на тому самомурівні. У Бразилії, США і Канаді як поточні, так і минулорічні ціни на свинину перебувають на рівні 1–1,3 євро/кг.
Оцінимо конкурентоспроможність європейської свинини на українському ринку, а відтак і української на європейському. За ціни в ЄС на напівтуші свиней 1,6 євро/кг собівартість імпортованої свинини в Україні становить 58 грн/кг з ПДВ. За ціни в Україні на живих свиней 45 грн собівартість напівтуш для зіставлення сягає 68 грн/кг, тобто вища за імпортну на 10 грн/кг. Щоб урівняти за ціною напівтуші свиней, вирощених в ЄС та в Україні, ціна на живих свиней в Україні має бути не більшою за 38 грн/кг з ПДВ.
Асоціація «М’ясної галузі» вкотре звертає увагу виробників, переробників і споживачів на головну причину збільшення імпорту свинини — перевитрати у 8 млрд грн в українському свинарстві, які обумовлюють неконкурентну собівартість у 40 грн/кг та настільки високу роздрібну ціну, що українська свинина перетворилася для споживача на делікатесний продукт.
Природно, що переробні підприємства прагнуть забезпечити повний асортимент м’ясної продукції та не допустити подальшого падіння споживання свинини українцями. Нагадуємо, що середньодушове споживання свинини за 6 років впало до 15 кг нарік, тоді як у наших найближчих сусідів воно значно вище, наприклад у Польщі —41 кг, у Білорусі —38 кг, у Росії —30 кг.
Читайте: Чи бути СВИНОапокаліпсису–2
В Україні через системні помилки у свинарстві неефективну, а через те дорогу свинину витісняє ефективна та доступна курятина, виробництво якої збільшується на 10% щороку, як і її споживання. Поголів’я свиней щороку зменшується на 5%, б’ючи щоразу черговий антирекорд, падає споживання свинини.
3,3 млн голів свиней у промисловому свинарстві 24 областей України — менше, ніж в інших країнах чи територіях за розмірами як одна область України. Наприклад, Харківська область поруч з Бєлгородською, де 4 млн свиней, у Данії (півтори Харківські області) —12 млн голів, у Бельгії — меншій за Харківську область — 6,2 млн свиней.
За 6 років 2190 свинокомплексів припинили існування через штучні перепони ефективному веденню бізнесу в свинарстві та стратегії монополізації вирощування під прикриттям галузевих об’єднань.
На це Асоціація «М’ясної галузі» неодноразово звертала увагу, зокрема в матеріалі «Чи бути СВИНОапокаліпсису–2»
Замість вирішення проблем керівники галузевих об’єднань постійно пропонують свинарям одне — підняття цін на живих свиней, що лише поглиблює кризу у свинарстві. Постійно підвищувати ціни на свиней, не зменшуючи собівартість, — те саме, що знімати біль без лікування.
Асоціація «М’ясної галузі» у партнерстві з Центром підвищення ефективності в тваринництві, розуміючи значення збереження та розвитку українського свинарства для м’ясної індустрії та ринку продовольства в цілому, сприяє впровадженню на підприємствах свинарства надійних технологій для зниження собівартості вирощування свиней до 25 грн на сухих кормах та до 15 грн на рідкій годівлі. Ціновий програш на власному ринку свинарству Європейського Союзу та Канади має бути подоланий якомога скоріше.
Нагадаємо, про те, що цинічно вважати позитивом закриття 2190 малих і середніх українських свинокомплексів за останні 6 років, заявив Микола Бабенко
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!